priznanja

Salman Rushdie dobitnik Mailerove nagrade za životno djelo

Kultura / Flash | 11. 12. 2015. u 17:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salman Rushdie dobitnik je ovogodišnje Mailerove nagrade za životno djelo. Autoru "Djece ponoći", "Satanskih stihova" i drugih romana uručila je nagradu Laurie Anderson na ceremoniji u Patt institutu u Brooklynu, u kvartu New York Cityja u kome je Norman Mailer odrastao i živio do smrti u 2007.

''Velika je stvar stajati ovdje u sjeni Normana Mailera'' , kazao je Rushdie.

Rushdie je, poput Mailera, bivši predsjednik američkog PEN-a, književne i humanitarne organizacije. Kazao je da ga je Mailer inspirirao da pomogne u osnivanju PEN-ovog festivala "Svjetski glasovi", redovnog godišnjeg okupljanja pisaca iz svih dijelova svijeta.

Šezdesdetosmogodišnji Rushdie prvi put se susreo s Mailerom sredinom 1980-ih kada je Mailer organizirao čuveni i sporni kongres PEN-a. Rushdie je kazao kako se sjeća "da su se svi loše ponašali" i "kako je divno vidjeti pisce u svađi".

''Na moju veliku žalost, pisci su se promijenili i svi se sada ponašaju dobro'', kazao je.

U uvodnom govoru, Anderson je pročitala odlomke iz Rushdiejevog aktualnog romana "Dvije godine osam mjeseci i 28 noći". Kazala je kako poznaje Rushdieja već 25 godina i da se sastajala s njim na tajnim lokacijama u Londonu, kada je bio prisiljen da se krije nakon što je po objavi "Sotonskih stihova" iranski ajatolah Ruhollah Khomeini pozvao na njegovu smrt.

''Kao ličnost, Salman je izuzetan. On je sjajna osoba i veliki je i dobar prijatelj'', divan, odan roditelj, ozbiljni branitelj ljudskih prava. Njegovo pisanje ono je, međutim, o čemu svi pričamo i način na koji stavlja riječi na papir'', izjavila je ona, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close