Nakon 137 godina

Sagrada Familia dobila građevinsku dozvolu

Dozvola vrijedi do 2026., kada se trebaju završiti radovi početi 1882.
Kultura / Flash | 07. 06. 2019. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Bazilika Svete obitelji (Sagrada Familia), zaštitni znak Barcelone koju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudi, dobila je u petak građevinsku dozvolu pošto je 137 godina bila ilegalno gradilište.

Gradska uprava drugog po veličini španjolskog grada odobrila je izdavanje dozvole građevinskoj tvrtki koja izvodi radove na bazilici. Dozvolu će platiti 4,6 milijuna eura.

Voditeljica urbanističkog odjela u gradskoj upravi Janet Sanz izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je "riješena povijesna nepravilnost u gradu: da se znamenitost kao što je Sagrada Familia (...) gradi ilegalno".

Dozvola vrijedi do 2026., kada se trebaju završiti radovi početi 1882, javlja Hina.

Gaudi je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole podnio gradskoj skupštini Sant Martija, sela koje je poslije postalo četvrt Barcelone i nikada nije dobio odgovor.

Bazilika Svete obitelji koju je 2017. posjetilo 4,5 milijuna turista, najposjećenija je znamenitost Barcelone koja je 2005. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Građevinski radovi koji se financiraju isključivo darovima vjernika i prodajom ulaznica turistima, trebaju se završiti 2026., sto godina nakon arhitektove smrti.

Kopirati
Drag cursor here to close