Stećak

Šabović: Temu stećaka treba približiti djeci

Kultura / Flash | 21. 07. 2012. u 06:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj galeriji Novi Hram sinoć je otvorena izložba „Stećak“, autora Senada Šabovića.

Na izložbi sam radio četiri godine, a sve je krenulo kao priča suvenira. Međutim, na kraju je dobila više edukativni karakter, nego što je stvorena potreba da se proda kao suvenir. Tako je postala dio projekta koji radim sa udruženjem „Obrazovanje gradi BiH“ s ciljem da se tema stećaka približi ponajviše djeci“, izjavio je Feni Senad Šabović, dodajući da se o stećku veoma slabo zna.

Ova izložba na kojoj je izloženo oko 40 modela stećaka iz BiH, ali i drugih krajeva je interesantan doprinos upoznavanja šire javnosti sa nacionalnim blagom BiH. Stećci se ne nalaze uz glavne ceste gradova, ali sigurno su nešto specifično za cijelu regiju Balkana, koji će vjerojatno ući i pod zaštitu UNESCO-a“, rekao je Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH.

Kao organizator izložbe „Stećak“ zajedno sa La Benovalencijom, Fondacijom Mak Dizdar i galerijom Novi Hram, izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ Jovan Divjak ističe namjeru izložbe - da se publici prikaže dio BiH povijesti i kulture koja je zajednička stanovnicima BiH i da se kod posjetitelja ponovi, obnovi ili proširi znanje o spomeničkim vrijednostima koje su nastajale od 13. do 15 stoljeća.

Šabović je naglasio da je u pripremi priručnik, koji će temu stećaka, koja je veoma složena, približiti djeci.

Kopirati
Drag cursor here to close