Vaskrsna Poslanica

S vaskrsne liturgije u Sarajevu pozvano na širenje ljubavi i jedinstva u vjeri

Kultura / Flash | 16. 04. 2017. u 09:28 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širenje ljubavi i jedinstva u vjeri glavna je poruka poslana tijekom služenja vaskrsne liturgije u Sabornoj crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

U nazočnosti velikog broja pravoslavnih vjernika, uz molitvu i čitanje Jevanđelja slavljena je najveća radost kršćanskog svijeta i vjera u pobjedu života nad smrću.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višetjednim postom, pravoslavni vjernici počeli su u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje, sjedinjenje s Bogom.

Nakon molitvenog dijela pročitana je Poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj je naglašena važnost pobjede dobra nad zlom. Patrijarh je kazao da živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrim, a dobro zlim, a grijeh nečim modernim i prihvatljivim.

Poručio je i ukazao da se omladini umjesto primjera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Naglasio je odgovornost crkve, ali i svih prosvjetnih institucija da bi se mladima pomoglo pronaći put autentičnog života i uskrsnuća.

U vaskrsnoj Poslanici istaknuto je da današnji svijet ne ide putem uskrsnuća već više putem smrti i beznađa.

Patrijarh Irinej je istaknuo problem ''ubijanja djece u utrobi''.

''Pitamo se gdje su 'borci za ljudska prava' da zaštite najslabije, a to su još nerođena djeca u utrobi svojih majki'', napisano je u Poslanici koja je pročitana i vjernicima u Sarajevu.

Patrijarh Irinej pozvao je vjernike da se raduju s radosnima i tuguju s onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer se tako, kako je kazao, ispunjava zakon Hristov.

Nakon okupljanja u hramovima vjernici Vaskrs nastavljaju proslavljati u krugu obitelji, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. ?aje je simbol rađanja života.

Uskrs je najstariji kršćanski blagdan i slavi se još od prvih vremena kršćanstva.

Vaskrsne liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Kopirati
Drag cursor here to close