Dvadeset dana

Rječju o Esadu Kojiću završili Dani mevluda i zikra

Kultura / Flash | 19. 05. 2016. u 19:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okruglim stolom o životu i djelu Hadži Esada Kojića u Mostaru je u četvrtak zatvorena manifestacija 'Dani Mevluda i zikra'.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac kazao je kako Medžlis IZ Mostar i danas baštini rezultate rada Esada Kojića, koji je dao ogroman doprinos u evidentiranju i uspostavi registra vakufske imovine što je poslužilo kao odlična osnova za revitalizaciju, afirmaciju i dalje unaprijeđenje institucije vakufa u Mostaru.

"Koliko je bilo značajno to što je Esad Kojić imao evidenciju vakufske imovine najbolje govori činjenica da nakon dvadeset godina korištenja podataka iz gruntovnice nismo primijetili jedan ili dva slučaja da su se potkrale sitne greščice. Tko god je imao potrebu koristiti usluge gruntovnice nakon rata najbolje razumije o čemu je zapravo riječ.

Da odluka o povratu imovine Islamskoj zajednici nije donesena odmah nakon prestanka rata, 1995. godine i dopunjena 1997. godine, pitanje je šta bi bilo s vakufima. Stoga, Bošnjaci trebaju biti zahvalni upornom, sustavnom radu čovjeka koji je to revnosno bilježio vodio i evidentirao", dodao je Jelovac.

Inspiriran djelom Esada Kojića Organizacijski odbor manifestacije ove godine je utemeljio i posebnu nagradu koja će nositi ime Fevzija Mostara, a koja će se dodjeljivati za najbolje djelo objavljeno iz oblasti znanosti, koje pored najviših znanstvenih standarda, afirmira duhovne, te opće humanističke i tradicijske vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

Na okruglom stolu o Esadu Kojiću kao vizionaru i čuvaru mostarskih vakufa govorio je mr. Muamer Tinjak, o temi 'Tko su bili Mladi Muslimani', tajnik Udruženja 'Mladih Muslimana' Anes Džunuzović, o temi 'Vakuf - razvojni fond islamske civilizacije', prof.dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu Islamskih znanosti u Sarajevu. Biografiju Esada Kojića pripremio je Hasan Eminović.

Na kraju izlaganja mostarski mufija mr. Salem ef. Dedović dodijelio je Plaketu za životno djelo Esada Kojića. Plaketu je uručio Esadovom sinu Ameru Kojiću.

Nakon završetka okruglog stola prigodnim govorom mostarski muftija Salem ef. Dedović zatvorio je 'Dane mevluda i zikra', istaknuvši kako se bogatim programom te manifestacije nastojalo ukazati na doprinsos Mostara i Hercegovine znanosti, književnosti, jeziku, umjetnosti, duhovnosti, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti.

"Manifestacijom smo nastojali postaknuti duh samoopstojnosti, samopoštovanja i vrijednosti našeg naroda na ovom prostoru i ukazati na to da ovdje imamo čvrste i jake korijene koje ustrajno treba njegovati, održavati i čuvati", kazao je muftija Dedović.

Muftija se na kraju najsrdačnije zahvalio društvenim strukturama Federacije BiH i Hercegovačko - neretvanske županije, posebno pokrovitelju Predsjedavajućem Parlamenta Federacije Edinu Mušiću, federalnoj ministrici obrazovanja Elviri Dilberović, županijskim ministrima turizma i obrazovanja Teletoviću i Hadžoviću, koji su prepoznali značaj manifestacije, i medijima koji su, kako je kazao, na lijep način najavljivali i izvještavali o programima i sadržajima manifestacije proteklih dvadeset dana.

Kopirati
Drag cursor here to close