Tradicija

Reis na blagajskom mevludu: Europa čeka dobre vijesti od nas

Kultura / Flash | 13. 05. 2017. u 19:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Naša Hercegovina, naš Mostar su naše zadužbine, mjesta na kojima su naši očevi i pradjedovi zaviještali svoje živote braneći i štiteći ovaj prostor i narod u njemu. Danas se sjećamo i svih šehida koji su svojim krvlju sačuvali naš napaćeni narod i zato želim kazati našim političkim prvacima da naše postojanje na ovim prostorima mora biti osigurano", kazao je u subotu na tradicionalnom mevludu u Blagaju reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Mevludu i zikru koju su proučili hercegovački imami, profesori Karađoz-begove medrese predvođeni šejh Sirijom Hadžimjelićem je prisustvovalo preko 30 000 vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Cjelokupna manifestacija 'Dani mevluda i zikra' ove godine protekla je u znaku očuvanja i unaprjeđenja raskošne vjerske, kulturne i znanstvene misli njegovane na prostoru Hercegovine tijekom proteklih stoljeća u koje su učitani suvremeni interpretacijske izraze primjereni civilizacijskom kontekstu.

Reisu-l-ulema je u svojoj besjedi pozvao Bošnjake Hercegovine da čuvaju svoj životni prostor, onako kako su to činili kroz povijest, poštujući druge i oslanjajući se na njih. "Uvijek su naše avlije i naše kuće bile otvorene. Nismo gradili ni plotove ni zidove. U ovu zemlju, ovaj grad, u našu Hercegovinu dolazili su sa svih strana, i uvijek su dobro došli oni koji su dolazili kao prijatelji. I tako treba da bude, jer tako i jeste po našem bošnjačkom običaju i adetu. Ali neka znaju da će sinovi ove zemlje biti uvijek sposobni braniti ovaj prostor", poručio je reisu-l-ulema.

Pozvao je sve relevantne političke faktore da Mostaru daju novu nadu jer će se preko Mostara dati nova nada bošnjačkom narodu i domovini. Uputio je i otvoren poziv susjedima na izgradnju zajedničke budućnosti.

"Imao sam priliku razgovarati sa ljudima iz europskih centara i svi oni iščekuju dobre vijesti iz naše zemlje. A da bi se one dogodile svi se moramo potruditi", rekao je. Reis-l-ulema Kavazović se osvrnuo i na poziciju i važnost institucionalnog očuvanja Islamske zajednice.

"I Islamska zajednica je zadužbina naših očeva i djedova koji su ovdje u Mostaru prije 150 godina ustali na noge da se organiziraju jer su znali da samo tako mogu odoliti svim izazovima koji su stajali pred njima. Nemojte zaboraviti da su mnogi prema našem narodu pružili svoje pipke i svi nam nude svoju vodu da nas njom napoje.

A zar ima bolje vode od ove koja ovdje teče? Čuvajmo našu tradiciju, naš islam, naše razumijevanje islama, naše mevlude, tevhide, zikrove, našu ulemu, medrese, mektebe, naše tekije. To je ono zbog čega su ustajali naši djedovi, ustajali da ih zaštite. Stoga želim na ovom mjestu ukazati da ono što su nam naši preci ostavili u emanet ne smijemo izdati. Mi nikada izdali nismo. Nećemo, ako Bog da, ni ovog puta", zaključio je reisu-l-ulema.

Na kraju je zamolio prisutne da učine sve od sebe što je do njih, da svako bude odgovoran, prije svega za sebe, za svoj porod, svoju čeljad, susjedstvo i za emanet koji su preuzeli. Reisu-l-ulema je u svom govoru uputio nekoliko poruka o važnosti dosljednog prakticiranja vjerskih propisa i jačanju svijesti o individualnom odnosu spram grijeha.

Radost sreće i ponosa u svojoj dobrodošlici sa vjernicima je podijelio i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović naglasivši kako je blagajski mevlud potreba da vjernici osjete radost, smiraj, zadovoljstvo što pripadaju zajednici muslimana. "Mi ovdje dolazimo našim duhovnim središtima, jer su oni ljekovita snaga, jer su izvor spoznaje koji hrani i okuplja naše duhovno biće, okuplja naš narod", akcentirao je muftija Dedović.

Kako je kazao, cjelokupna ovogodišnja manifestacija 'Dani mevluda i zikra' sa četrnaest respektabilnih programa je svojevrsna kulturna, društvena, nacionalna, jezička i umjetnička zbirka.

"Treba nam to da nas učini postojanim na našoj zemlji, da nas učvrsti u Hercegovini da nas oplemeni, da se možemo dostojanstveno boriti za svoje mjesto na ovom prostoru, boriti za ostvarenje svojih političkih, društvenih prava koja nam pripadaju. Ta prava nam drugi ne mogu i nemaju pravo oduzimati", kazao je muftija oslanjajući se na izvorna islamska učenja o otvorenim konceptima života i suživota sa drugim i drugačijima, prenosi portal medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close