Promišljanja na aktualne teme

Razgovor sa Snježanom Zovko, ravnateljicom Simfonijskog orkestra Mostar

Kultura / Flash | 29. 07. 2020. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatna arhiva / Ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar Snježana Zovko

Simfonijski orkestar Mostar jedan je od stupova kulture u gradu na Neretvi. O djelovanju orkestra i drugim temama razgovarali smo s ravnateljicom Snježanom Zovko.

Bljesak: Kako biste opisali rad Simfonijskog orkestra Mostar u proteklih nekoliko godina?
 
Simfonijski orkestar Mostar profilirao se kvalitetom svog repertoara u prepoznatljiv umjetnički ansambl ne samo u BiH, nego i u susjednim zemljama, prije svega u RH. Izveden je niz od preko 40 koncerata, od kojih jedna trećina s velikim sastavom orkestra (45-55 glazbenika). Naravno, poštujući naputak skladatelja, a to je njegova partitura. Naš orkestar u svom sastavu ima manje od 10 glazbenika, no zahvaljujući našem entuzijazmu i prijateljstvu s vrhunskim glazbenicima, kako iz Mostara, ostalih gradova u BiH, a posebice iz RH uspjeli smo podariti našim sugrađanima najpoznatija djela Čajkovskog, Beethovena, Mendelssohna, Prokofjeva itd. Glazbenici iz Sarajeva, Banjaluke, Viteza, Imotskog, Splita, Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Beograda, Niša itd. angažirani su zbog nedostatka domaćih glazbenika iz Mostara, a koji su neophodni za profesionalni pristup umjetničkom djelu navedenih skladatelja.
 
Bljesak: Imali smo priliku uživati i u Novogodišnjem koncertu.
 
Prvi put nakon rata izveden je Novogodišnji koncert, i to tri godine zaredom: 2018., 2019. i 2020. (svi u siječnju, zbog angažmana kolega u svojim matičnim kućama u prosincu). Tim koncertima željeli smo naše posjetitelje u HD "Herceg Stjepan Kosača" premjestiti 90ak minuta slikom i zvukom u Glazbeni zavod u Beču.
 
Bljesak: Podsjetite nas na neke od solista koje ste ugostili?
 
Gostovali su vrhunski glazbenici, primjerice: Sho Akamatsu - violinist, iz Zagreba; Ivan Galić - pijanist, iz Weimara; Ivan Petričević, gitarist, iz Kölna; Mihovil i Hillary Karuza - violončelisti, iz Splita; Jovan Bogosavljević - violinist, iz Beograda itd. sa željom da svojim solističkim nastupom i medijskim reportažama s koncerta pridonesu etabliranju Simfonijskog orkestra Mostar kao iznimno serioznog ansambla koji može pratiti soliste visoke umjetničke kvalitete.
 
Bljesak: S obzirom na mali broj domaćih glazbenika u Orkestru, kako uspijevate upuštati se u velike koncerte i tko su vaši dirigenti?
 
Simfonijski orkestar Mostar je kulturna institucija s tradicijom dugom 65 godina. U svom je postojanju uvijek surađivao s različitim dirigentima, pokušavajući prema zahtjevnosti programa pronaći odgovarajuću osobu, koja će uz minimum proba polučiti maksimalno dobar koncert, jer koncert je finalni proizvod svakog orkestra, pidložan stručnoj kritici, a i odjek publike igra veliku ulogu.

Iznimno dobru suradnju ostvarujemo s našim šefom dirigentom, Mostarcem na privremenoj zagrebačkoj adresi, Igorom Tatarevićem, Damirom Bunozom, također Mostarcem koji je upravo s našim Orkestrom i započeo prakticirati teoretsko znanje s Muzičke akademije u Zagrebu, Darjanom Blaće-Šojat, Mostarkom koja također živi i radi u Zagrebu, Darijem Vučićem, dirigentom iz Sarajeva, Robertom Homenom, profesorom na Glazbenij akademiji i dirigentom iz Zagreba.

Mladom čovjeku, nakon završenog studija, bitno je pružiti šansu da pokaže svoju kreativnost i profesionalni pristup povjerenoj mu zadaći. O njemu ovisi kojim će prioritetima dati prevlast u svojoj karijeri i čemu će se posvetiti. U glazbi je recept vrlo jednostavan: na cijeni je samo umjetnički rad, visoka profesionalnost i predanost poslu.
 
Bljesak: Kako ste uspjeli pridobiti tako veliki broj gostujućih glazbenika. Vjerojatno imate zavidan proračun i sredstva kojim raspolažete?

Entuzijazam je bitan. Ravnatelj kulturne institucije na našim prostorima mora biti vizionar, strateg, ali i taktičar i hrabra osoba. Dok se ostali orkestri tjednima bave repertoarom velikog koncerta sastavljenog od uvertire, solističkog koncerta i simfonije, mi to uspijevamo, uz veliku Božju u danima vikenda. Upravo stoga su naši koncerti ponedjeljkom, jer poslije generalke slijedi kratak predah za ručak i večernji koncert.
 
Simfonijski orkestar Mostar sastavljen je uglavnom od uigranih kolega glazbenika koji samostalno pripreme svoju dionicu pa se na zajedničkim probama radi "glazba". Upravo tim velikim koncertima i dolaskom manje-više istih ljudi iz navedenih gradova iz okruženja, Orkestar se profilirao u tražen ansambl kojem se nude gostovanja u raznim
gradovima u BiH, RH, Srbiji, Austriji...
 
Bljesak: Kažete da ansambl s tradicijom dugom 65 godina mora imati određena djela na svom repertoaru. Navedite nam neka od tih djela koja ste izveli u proteklom periodu.
 
Haffner i 40. simfonija W.A.Mozarta, Beethovenova Peta i Sedma simfonija, Violinski koncerti Beethovena i Mendelssohna, Klavirski koncert Čajkovskog, "Klasična simfonija" Prokofjeva, Rodrigov "Concierto de Aranjuez", Četiri godišnja doba Astora Piazzolle (praizvedba u Mostaru) i mnoga druga.

Bljesak: Započeli ste i međunarodni projekt "Mediteranski festival mladih talenata"?

Da, obavljeno je snimanje u Ljubuškom i po završetku angažmana prijatelja iz Bonk studija, DVD ćemo otposlati na 22 veleposlanstva zemalja Mediterana. Očekujemo dolazak prvonagrađenih mladih solista u pratnji njihovih profesora iz velikog broja zemalja, a od nekih imamo već potvrdu dolaska i izraženo odobravanje organizacijom manifestacije međunarodnog karaktera koja će imati i zavidan učinak na naše gospodarstvo.

Bljesak: Kao da vam korona ne smeta mnogo u Vašim planovima?

Tko hoće, radi i u najtežim uvjetima- tko ne će nađe izgovor!

Bljesak: Koji je recept uspjeha, dignuti Orkestar u takve visine?

Entuzijazam ravnateljice, profesionalnost u organizaciji koncerata, dobra logistička priprema i na koncu, podjednak pristup svakom glazbeniku i izvjesna količina hrabrosti, jer nikad ne znate, tko se sve može ušetati na koncert i objaviti kritiku potpisavši se kao glazbeni kritičar iz Berlina, Graza, Melbournea ili bilo kojeg drugog grada.

Bljesak: Postoje mišljenja da ste nadmašili ugled prijeratnog Orkestra.

Nastojimo i to ćemo činiti i u budućnosti osvjetlati obraz struke kojom se bavimo, kako bismo privolili i djecu i roditelje da je glazbena skola prva adresa na koju trebamo uputiti radoznale mališane. Vježbanje violine ili nekog drugog instrumenta ne vodi na krivi put, nego čak pridonosi bržem razvoju raznih kognitivnih sposobnosti.

Bljesak: Koncertom posvećenim švedskoj pop-skupini ABBA pokazali ste da niste samo orkestar koji izvodi klasičnu glazbu.

U svom planu koncertne sezone uvijek nastojimo imati barem dva koncerta kojim želimo privući poklonike, sama riječ kaže, popularne glazbe. Pri tom brižljivo biramo repertoar, a već sada možemo otkriti da u listopadu namjeravamo prirediti rock- spektakl prisjećajući se Beatlesa.

Bljesak: Kojim koncertom namjeravate otvoriti novu sezonu?

Koncerti mladih talenata izvrstan su primjer suradnje s glazbenim školama iz okruženja, a njih je nemali broj. Vec smo prošle godine surađivali i s glazbenim školama iz RH, konkretno iz Novske, a ove godine već imamo najave dolaska talentiranih mališana iz Splita, Zagreba i Osijeka.

Bljesak: Kako Vas u Vašin nastojanjima podržava Grad Mostar, jer znamo da je upravo on osnivač Orkestra?

Suradnja je vrlo dobra, jer, složit ćete se s mojim mišljenjem, uvijek može biti bolja.

Kopirati
Drag cursor here to close