Aid Tulek

Ramazanske aktivnosti Karađoz-begove medrese u Mostaru

Kultura / Flash | 03. 06. 2016. u 15:53 Sa.M.
Kopirati

Karađoz-begova medresa, najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini, sagrađena davne 1557. godine u Mostaru, iz dobara čuvenog vakifa Karađoz-bega, u svojoj 459. godini postojanja ili 21. od reaktiviranja rada, priprema se za još jedan mubarek mjesec ramazan, koji će obilježiti različitim aktivnostima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O predviđenim ramazanskim aktivnostima za medije je govorio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

Kada je u pitanju angažman učenika spomenute škole tijekom mjeseca ramazana, on se ogleda u sljedećem: ''Većina učenika koji su završili treći razred, raspoređeni su kao ramazanski imami širom Muftijstva mostarskog, ali i po drugim medžlisima Islamske zajednice, gdje će uspješno, ako Bog da, obaviti svoju ramazansku praksu. Također, većina učenica koje su završile treći razred biti će angažirane od strane medžlisa Islamske zajednice, kroz različite vidove aktivnosti - od podučavanja djece u mektebu, učenja mukabela, do održavanja predavanja za žene, kao i pokretanja omladinskih druženja'', poručio je profesor Tulek.

Istakao je kako će veliki broj aktivnosti realizirati profesori i profesorice islamskih predmeta u Karađoz-begovoj medresi.

''Profesori islamskih znanosti koji predaju u Medresi obići će sve medžlise Muftijstva mostarskog, gdje će posjetiti džematlije, održati vazove, predvoditi teravih-namaze, a određene medžlise ćemo posjetiti i na ramazanskim džuma-namazima, u čijim će džematima profesori Medrese predvoditi i sami džuma-namaz. Također, profesorice islamskih predmeta biti će raspoređene po džematima, gdje će održavati predavanja za žene na području medžlisa Muftijstva mostarskog, pa ćemo i na taj način upotpuniti potrebe ženskog dijela džemata. Svakako, planirano je da se profesori uključe i u tumačenje ramazanske tefsir-mukabele, koja će biti centralna mukabela na području Medžlisa IZ Mostar. Uz to, planiramo se uključiti u organizaciju različitih iftara na području našeg grada'', rekao je direktor.

Govoreći o ramazanu kao duhovnom preporodu vjerničkih duša, direktor Karađoz-begove medrese je istakao potrebu jačanja međuvjerničkih odnosa, ali i ispravnog poimanja islamskih vrijednosti, priopćeno je

U tom kontekstu je kazao: ''Ramazan je prilika da sami sebe preispitamo, da poboljšamo svoj odnos, prije svega, prema Allahu, dž.š., prema islamskim vrijednostima, prema ibadetu uopće, ali i da međusobno pojačamo druženje, da učvrstimo naše bratske veze među muslimanima i u Domovini i kao ummet, a nadamo se da će i ova zadnja odluka Vijeća islamskih učenjaka o jedinstvenom hidžretskom kalendaru doprinijeti boljem razumijevanju i složnosti muslimana uopće, jer, evo, napokon, nakon toliko godina, svi će muslimani biti obavezni slijediti jedan hidžretski takvim ili kalendar''.

Svoju ramazansku poruku profesor Tulek iskazao je riječima: ''Ulazimo u odabrani mubarek mjesec ramazan i ako Bog da nadam se Allahovom zadovoljstvu, Njegovom oprostu, milosti i da izađemo što bolji vjernici i ljudi nakon mubarek mjeseca ramazana. U ime kolektiva Karađoz-begove medrese – svim našim učenicima, njihovim obiteljima, diplomantima, uposlenima, vakifima, prijateljima i svim muslimanima u Domovini i svijetu: Ramazan šerif mubarek olsun!“

Kopirati