Izložba

Rama: Kakav bi bio svijet da nema fotografije?

Kultura / Flash | 11. 08. 2017. u 10:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu prvog pisanog spomena Prozora, 11. kolovoza 1366. godine i Dana općine Prozor-Rama, u četvrtak je svečano otvorena izložba starih fotografija i razglednica "Rama od davnina".

Izložbu je postavio KŠC Prozor-Rama, a svečano otvaranje upriličio je fra Tomislav Brković.

Fra Tomislav Brković, kazao je u svom uvodnom obraćanju kako izložba predstavlja ulomak prošlosti i trenutak beskrajnog prostora i vremena, te kako zaustavlja sliku života i stvarnosti što je u neprekinutom kretanju i trajno se mijenja.

''Kakav bi bio svijet da nema fotografije? Izložba predstavlja ulomak naše prošlosti i trenutak beskrajnog prostora i vremena, zaustavlja sliku života i stvarnosti što je u neprekinutom kretanju i trajno se mijenja. Izložba je svjedok vremena, mjesta, događaja, objekata i ljudi. Neki će reći da je fotografija kao i vino, što je starija, bolja je i vrjednija. Izložbom želim potaknuti entuzijaste i znanstvenike, umjetnike i duhovnike da otimaju zaboravu vlastitu prošlost, da se odgovorni ljudi i kulturnjaci posvete izučavanju i zaštiti materijalnoga i nematerijalnoga kulturnoga blaga svoga kraja, od prvih arheoloških nalaza u Varvari ili najnovijih na Gracu, do fotografija, zapisa i knjiga o staroj Rami'', kazao je Brković.

Spomenutu izložbu čini zbirka sačinjena od crteža iz davne 1895.-1897. godine (L. Kuba, K. Liebscher, W. L. Arndt...), razglednica od 1902. godine (M. Kraus i dr.) kao i fotografija Rame od 1898. godine (F. Topič, B. Payne, T. Dabac...) do 50-tih godina prošlog stoljeća.

Na fotografijama je prikazan ramski kraj iz vremena austrougarske modernizacije zemlje, prve i druge Jugoslavije.

Pored spomenutoga na izložbi se može vidjeti i stara crkvu u Prozoru, prozorske džamije, sahat kule, ili pak sud i pošta u Prozoru iz 1933. godine.

Također, na fotografijama je prikazan i izgled prozorskog spomenika kralju Petru, a posjetitelji mogu uživati u fotografijama potopljene ramske doline te vidjeti izgled Gornje Rame iz 1928. godine kao i Franjevački samostan iz iste godine.

Organizatori izložbe istaknuli su kako je to vrijeme još uvijek dio njih te kako su i oni još uvijek dio tog vremena.

''Zbirka svjedoči o tradiciji i kulturi ramskog kraja i njezinim ljepotama i podsjeća nas na Ramu kakva je nekada izgledala. Na ovoj izložbi predstavljen je samo jedan dio kolekcije starih fotografija i razglednica Rame koje već godinama prikuplja fra Tomislav Brković'', istaknuli su organizatori.

Izložba će biti otvorena sve do Dana općine Prozor-Rama, 8. rujna 2017. godine. 

Kopirati
Drag cursor here to close