Osuđuju pritiske

RAK: Emisija na TVSA u kojoj je gostovao karikaturist nije sporna

Agencija podsjeća da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature.
Kultura / Flash | 07. 12. 2018. u 17:24 Fena
Kopirati
  / Bljesak.info

U svjetlu nedavnih događanja u vezi sa gostovanjem karikaturiste Filipa Andronika u programu Televizije Sarajevo, u okviru kojeg su prikazani njegovi radovi koji su izazvali negativne reakcije, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) obavještava da je, po službenoj dužnosti, pregledala sporni prilog i utvrdila da emitirani sadržaj nije u suprotnosti sa pravilima Agencije.

Agencija podsjeća da pravo na slobodu izražavanja podrazumijeva i pravo na plasiranje sadržaja poput humora, satire i karikature. Osobne emocije ne mogu biti povod za ograničavanje ovih sloboda, što je potvrđeno brojnim odlukama Suda za ljudska prava u Strazburu.

"Agencija, u skladu sa nadležnostima, štiti slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo u demokratskom društvu, te osuđuje svaku vrstu političkog i drugog pritiska na slobodu izražavanja", priopćeno je iz RAK-a.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.