Radionica 'Mitološka fantazija u olovci'

Djeca crtaju mitološka bića

Na Festivalu su zastupljene književnost, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo. Uključuju djecu kao kreatore, ne samo kao konzumente.
Kultura / Flash | 03. 05. 2019. u 18:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
Peti Festival dječje umjetnosti danas je počeo kreativno-edukativnim radionicama, koje se održavaju u Festivalskom centru - Bosanskom kulturnom centru do 7. svibnja u nekoliko termina od 10 do 17 sati. 

Otvoren je neobičnom radionicom pod nazivom 'Mitološka fantazija u olovci” mentora Midhata Kapetanović. Taj konceptualni umjetnik i strip crtač kreirat će, svaki dan do 8. svibnja od 10 do 11.30 za polaznike od 10 do 16 godina, plan crtanja mitoloških bića pokazujući im različite tehnike crtanja. 

Danas su se polaznici upoznali o mitološkim stvorenjima iz bogate kulturne prošlosti Bosne i Hercegovine. Polaznici su pokazali veliki interes za tu radionicu koja uvodi mlade umjetnike u svijet kreiranja animacija, grafičkog dizajniranja i modernog stripa, navode organizatori Festivala. 

Na Festivalu su zastupljene književnost, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo. Uključuju djecu kao kreatore, ne samo kao konzumente. 

I ove godine će se, u depandansima Muzeja Sarajeva Brusa bezistan i Svrzina kuća, održati umjetnička radionica 'Djeca slikaju Muzej' i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva. 

Mnogo je visoko kvalitetnih programa pripremljeno za djecu, besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad, kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo. 

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su, osim spomenutih pokrovitelja, i Grad Sarajevo i Vakufska banka ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski.  

Festival dječje umjetnosti je prvi umjetnički natjecateljski festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera. Jedinstven je i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije. 

Festival dječje umjetnosti surađuje s Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrima, Kulturnim centrom Kakanj, bibliotekama Kakanj i Breza, Muzejom Sarajeva, Narodnim pozorištem Sarajevo, Zavodom za zaštitu kulturno-povjesnog i prirodnog naslijeđa i Centrom kulture i mladih Općine Centar.
Kopirati
Drag cursor here to close