Sretan!

Radio Vatikan navršio 90 godina

Radio Vatikan osnovao je papa Pio XI. nakon uspostave države Vatikan 1929.
Kultura / Flash | 12. 02. 2021. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom 90 godina postojanja Radio Vatikan prenosio je Papin glas u daleke krajeve svijeta na desetke različitih jezika.

Papa Franjo bio je među mnoštvom koji su u petak odali počast radiju zaslužnom za viralnu vezu između Rima i katoličkih crkava širom svijeta.

"Radio ima jednu prekrasnu osobinu, on prenosi riječ u najudaljenija mjesta", rekao je Papa.

Radio Vatikan osnovao je papa Pio XI. nakon uspostave države Vatikan 1929.

U tome mu je pomogao jedan od izumitelja radija Guglielmo Marconi. Papa se preko radija javnosti prvi put obratio 12. veljače 1931. na latinskom jeziku.

Sljedeći papa Pio XII. je putem radija dočarao strahote Holokausta u slavnom obraćanju na Badnjak 1942.

Na talijanskom je govorio o "stotinama tisuća koji su, bez vlastite krivnje, ponekad samo zbog svoje nacionalnosti ili rase, obilježeni smrću ili postupnim izumiranjem".

Pio XII. nije izričito spomenuo Židove, a je li učinio dovoljno da se osudi njihov progon, još uvijek je stvar intenzivne povijesne rasprave, javlja Hina.

Povjesničari vjeruju da je papin govor u Njemačkoj prošao uglavnom nezapaženo jer su nacisti često sabotirali strane radio stanice.

Radio Vatikan od 1995. emitiran je satelitskim putem, ali ga se može slušati i preko interneta ili putem kratkovalnog radija.

Mnoge lokalne katoličke radio stanice prenose program vatikanskog radija.

Ondje je zaposleno 350 djelatnika iz 69 zemalja koji emitiraju na 41 jeziku, uključujući latinski, arapski, kineski, hindski, ruski, kikongo i druge afričke jezike te hrvatski.

Osoblje u Rimu, smješteno u palači blizu Tibra, odgovorno je i za vatikanski višejezični portal, Vatican News koji je nedavno redizajniran.

Planira se daljnje širenje pokrivenosti. Za 90. rođendan Radio Vatikan pokrenuo je prve posebne mrežne kanale na engleskom, francuskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom i armenskom jeziku.

"Radio Vatikan trebao bi moći ponuditi "mrežne radio stanice" s prilagođenim sadržajem na 35 različitih jezika", rekao je Jean-Charles Putzolu, francuski član uredničkog koordinacijskog tima.

"Radio još uvijek ima budućnost, to je lokalni medij", dodao je, prepričavajući kako je kolega koji govori engleski jezik bio prepoznat kao jedan od glasova vatikanskog radija u izbjegličkom kampu u Ugandi, gdje ga smatraju zvijezdom.

Kopirati
Drag cursor here to close