Susret Pudarić-Grigorije

Pudarić: Obnova Saborne crkve važna za ovu regiju; Organiziranje nastave opstruiraju županije

Kultura / Flash | 10. 09. 2013. u 14:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić i Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko - hercegovački i primorski Grigorije razgovarali su danas o sadašnjem i budućem stanju crkvene i srpske zajednice u Mostaru, problemima koji opterećuju ljude, te o izgradnji Saborne crkve.

Pudarić je uoči sastanka sa vladikom Grigorijem u Vladikinom dvoru u Mostaru rekao novinarima da je jako važno da svi objekti koji su porušeni, a koji su važni za jedan narod, budu obnovljeni, te da je stoga neophodno uložiti napore da se Saborna crkva obnovi.

"Međutim, ne mislimo da trebamo stati samo na tome. Naš cilj je vitalna zajednica koja je dio društva u kojem živi, koja je napredna i čiji članovi imaju i duhovnu podršku od Srpske pravoslavne crkve, ali imaju i posao i mogu se razvijati u kulturnom i svakom drugom planu", rekao je Pudarić.

Vladika Grigorije rekao je da je Pudarić u više navrata pokazao dobru volju i razumijevanje za Srpsku pravoslavnu crkvu i Srbe u dolini Neretve. "To nas čini sretnim. Vrijeme je da sada ponovno počnemo raditi neke lijepe stvari i zato smo sretni da je potpredsjednik FBiH tu i što možemo razgovarati o vrlo važnim temama", rekao je vladika Grigorije.

Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Svetozar Pudarić ocijenio je danas da novac ne smije biti razlog da se u FBiH ne organizira nastava na srpskom jeziku iz nacionalne grupe predmeta i da se ograniče ustavna prava Srba.

Pudarić je uoči sastanka sa Njegovim preosveštenstvom vladikom zahumsko - hercegovačkim i primorskim Grigorijem u Vladikinom dvoru u Mostaru rekao novinarima da na nivou FBiH ne postoji problem ni otpor organiziranju nastave na srpskom jeziku tamo gdje je to potrebno, već da do toga dolazi na nivou županija.

On je istaknuo da u županijama postoji jak otpor, te podsjetio da je obrazovanje u FBiH u nadležnosti županija.

"Postoje izgovori da nema novca, nema djece ili nastavnog kadra, ali ti izgovori sve manje počivaju na realnosti, a sve više na pokušaju da se održi postojeće stanje. Postoji raskorak između javno izgovorenih riječi i onoga što se radi. Ostaje nam da javno zagovaramo rješavanje ovog problema", izjavio je Pudarić.

On je nanaveo da su u Hercegovini, osim srpskih sela planski građena nova naselja u koja su dovedeni ljudi iz srednje Bosne i drugih krajeva BiH kako bi se pravile nove točke sukoba, ističući da od tih točaka danas treba graditi točke susreta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close