Mostar

Mostarsku Prosvjetu istjerali iz Pozorišta

''Našu akademiju premještamo u prostorije Vladičanskog dvora u Brankovcu", priopćili su iz mostarskog GO SPKD ''Prosvjeta''.
Kultura / Flash | 14. 11. 2018. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada čitav slobodoumni svijet slavi stogodišnjicu velike savezničke pobjede, a naš grad se kandidira da bude Europska prijestolnica kulture, nečasni i nerazumni ljudi izvršili su pritisak na ljude koji su nam velikodušno s punom spremnošću i ljubavlju, ustupili salu Narodnog pozorišta. Mi, ne želivši ih dovesti u neugodan položaj, našu akademiju premještamo u prostorije Vladičanskog dvora u Brankovcu'', objavio je Radivoje Krulj, mostarski paroh i predsjednik mostarske Prosvjete koja je željela organizirati akademiju povodom stogodišnjice oslobođenja Mostara u Prvom svjetskom ratu.

Naime, akademija se trebala održati u Narodnom pozorištu u Mostaru 15.11.2018.godine u 20:00 sati.

''Na iznesene u javnosti neistine o našim namjerama, o našem društvu, o ovom danu i savezničkoj pobjedi, o velikom čovjeku, vojskovođi i humanisti Stepi Stepanoviću čiju humanost promovira i slavi Međunarodni crveni krst u Ženevi, ne želimo i nećemo odgovarati, jer takve konstatacije najviše govore o onima tko ih je izrekao'', naveo je paroh Krulj.

Rekao je kako im je jedina i jasna namjera bila obilježiti  i ''promovirati zajedništvo, ljubav, poštovanje i humanost, te da na dostojanstven način u grad vrate ime i lik čovjeka i humaniste koga su izbrisale marionetske vlasti NDH 1941.godine''.


''Mi se sjećamo Stepe Stepanovića o kome su se najljepšim i najbiranijim riječima, između ostalih izrazili: Safvet - beg Bašagić, reis ul-ulema Džemaludin ef. Čaušević, Hasan Rebac koji je ujedno i vojnik Stepe Stepanovića, Muslimansko udruženje Narodna uzdanica, Fehim Kafadarević, Mostarski gradonačelnik Salih Baljić,... Mi slavimo Stepu Stepanovića, koga je opjevao veliki Aleksa Šantić u nekoliko svojih pjesama'', naveo je Krulj.

Tko je bio Stepan Stepanović

Stepan Stepa Stepanović je bio vojskovođa srpske i jugoslovenske vojske. Po činu je bio vojvoda. Rođen je 11. ožujka 1856. u selu Kumodraž, a umro je 27. travnja 1929. godine u Čačku.

Sudjelovao je u nekoliko značajnih ratova koji su promijenili tijek povijesti čitavog Balkana, a kasnije i svijeta.

 

Stepan Stepa Stepanović - Biografija

Stepan Stepa Stepanović je bio vojskovođa srpske i jugoslovenske vojske. Po činu je bio vojvoda. Rođen je 11. marta 1856. u selu Kumodraž, a umro je 27. aprila 1929. godine u Čačku. Učestvovao je u nekoliko značajnih ratova koji su promenili tok istorije čitavog Balkana, a kasnije i sveta.

Kopirati
Drag cursor here to close