Mostar

Prosvjeta dodjeljuje nagradu za humanost 'Stepa Stepanović'

Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" utemeljilo je nagradu za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović".
Kultura / Flash | 06. 11. 2018. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" utemeljilo je nagradu za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović" u znak siječanja na jednog od najvećih vojskovođa srpske, jugoslavenske, europske i svjetske povijesti.

Stepanović je poznat po svojoj humanosti, kao i naprednim političkim stavovima u pravcu bratstva, sloge i jedinstva južnih Slovena svih etničkih pripadnosti i religijskih uvjerenja, posebno kada je riječ o narodima BiH, koje je Stepanović nesebično volio i poštovao, a i oni njega, o čemu svjedoče tisuće telegrama sućuti povodom njegove smrti 1929.

"Neka vas ime jedne od drugih nikada ne otuđi jer vi ste krv jedne krvi i kost jedne kosti. Neka vas vjera ne razdvaja, jer Bog je samo jedan", njegova je najpoznatija misao koju je uputio desetinama tisuća okupljenih ljudi u Sarajevu 1918. godine.

Upravo sjećajući se ovih riječi, a njegujući iste vrijednosti, SPKD Prosvjeta Gradski odbor Mostar odlučila je obnoviti sjećanje na lik i djelo Stepe Stepanovića, utvrđujući nagradu za djela humanosti i promociju suživota i tolerancije.

Prva nagrada za humanost, toleranciju i suživot "Stepa Stepanović", bit će uručena 15. studenoga u Mostaru u okviru Svečane akademije povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu (1918.-2018.), koja će se također u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar održati u Narodnom pozorištu u 20 sati.

Prvi dobitnik nagrade "Stepa Stepanović" je Konjičanin Anis Kosovac za plemenito djelo podizanja spomenika braći Golubović, Pavlu i Petru, dječacima od 5 i 7 godina koji su u ovom gradu, zajedno sa svojom majkom i ocem, ubijeni 1992. godine.

Konferencija za novinare u vezi svih detalja ove značajne manifestacije održat će se u Vladičanskom dvoru u Mostaru u srijedu, 7. studenoga, u 10 sati, priopćeno je iz Gradski odbor Mostar SPKD ''Prosvjeta'.

Kopirati
Drag cursor here to close