spomen

Proslava Svih svetih u banjalučkoj Katedrali: 'Sve nas je manje'

Kultura / Flash | 01. 11. 2016. u 09:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malobrojni banjalučki katolici okupili su danas u Katedrali svetog Bonaventure u Banjoj Luci na svetoj misi u povodu svetkovine Svih svetih (Sisveti ili Sisvete).

Radni je dan pa je i malo vjernika, iako na njihov sve manji ukupan broj na prostoru Banje Luke već godinama upozorava banjalučki biskup mons. Franjo Komarica.

Oni koji su preostali na ovom prostoru danas zajednički mole za sve svete i blažene, poznate i nepoznate i bez obzira na to jesu li već kanonizirani ili nisu.

I danas i sutra, na Dušni dan, rimokatolici će obići i groblje u Pavlovcu i groblje "Sv.Marko“ u spomen svih pokojnih, gdje će također biti održane mise.

Banjalučanka Ivana Ivetić sjeća se da je prije rata broj banjalučkih katolika bio znatno veći, dok sada, nedjeljom na misu dođe stotinjak vjernika.

''Sve nas je manje'', kazala je Ivetić za Fenu, ali i napomenula da vjernici idu i u župne crkve u Banjoj Luci.

Svetoj misi u Katedrali svetog Bonaventure u Banjoj Luci danas je prisustvovao i Vladimir Komarica. Sutra je, kaže, obavezan odlazak na groblja u sjećanje na mrtve, pokojnike koje spominju i u molitvama. Uređuju grobove pokojnika, za njih pale svijeće i prisustvuju svetoj misi.

Kopirati
Drag cursor here to close