Mumija u čahuri

Pronađena mumija djeteta nepoznate arktičke civilizacije

Kultura / Flash | 08. 07. 2015. u 08:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostaci mumije djeteta ili tinejdžera iz 12. ili 13. stoljeća nove ere nađeni su na srednjovjekovnom arheološkom nalazištu u Rusiji, nedaleko od Salekharda.

Mumija u čahuri od brezove kore pronađena je na nalazištu nekadašnjeg sela koje je pripadalo misterioznoj arktičkoj civilizaciji. Vjeruje se da je nalazište, udaljeno 29 kilometara od Arktičkog polarnog kruga, srednjevjekovna nekropola, u kojoj je sahranjeno nekoliko ljudi, na način jedinstven u Tjumenjskoj oblasti.

Prema riječima stručnjaka, čini se da su tijela prirodno mumificirana u permafrostu: zbog toga što su bila obavijena listićima bakra i uslijed niske temperature.

Arheolozi su sada uklonili i posljednje tijelo otkriveno u pjeskovitoj zemlji, koja je smrznuta samo tijekom jednog dijela godine, pri čemu je riječ o prvim ljudskim ostacima nađenim poslije 2002.

Ostaci, koji se čuvaju u specijalnom zamrzivaču u Muzeju Shemanovsky, u Salekhardu, treba da budu analizirani sljedeće tjedan, piše Blic.rs.

Čahura od brezove kore dugačka je oko 1,3 metra i široka oko 30 centimetara, a prva analiza pokazuje da ispod nje ima metala. Stručnjaci su uvjereni da je tijelo unutar čahure mumificirano baš kao i ostala nađena u nalazištu.

Alexander Gusev iz Centra za istraživanje arktičke Rusije, koji je vodio istraživanje, izjavio je za ''Siberian Times'' da čahura od brezove kore prati konture ljudskog tijela.

''Ako mumija zaista postoji, glava i lubanja su vjerojatno u dobrom stanju. Mislimo da je u pitanju dijete, možda tinejdžer'', kaže ovaj stručnjak i najavljuje povratak u 15. srpnja u Salekhardu, kada će i otvoriti ''kokon''.

Mumija je otkrivena na mjestu srednjovjekovne nekropole Zeleni ?ar, koja je zapanjila znanstvenike zbog blizine Arktičkom polarnom krugu.

Arheolozi su na tom mjestu ranije pronašli 34 plitka groba i 11 tijela s razbijenim lubanjama ili bez njih.

Pronađeno je pet mumija uvijenih u bakar i brižljivo prekrivenih krznom losa, dabra, medvjeda. Među njima je bila i jedna djevojčica, sa bakrenom maskom na licu.
Troje muške djece, također prekrivene maskama od bakra i obavijene sa četiri ili pet bakrenih kolutova, i crvenokosi muškarac, prekriven bakrom od grudi do stopala i sahranjen sa gvozdenom sjekirom, granama četinara i brončanom kopčom sa figurom medvjeda, također su nađeni u nalazištu.

Kopirati
Drag cursor here to close