'Brotnjo'

Promocija knjiga i izložba grafika u Čitluku

Kultura / Flash | 01. 06. 2016. u 10:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocijom najnovijih knjiga Zdravka Nikića "Zavičajna rapsodija“ i fra Miljenka Stojića "Podno križa“, najnovijega broja zbornika "Brotnjo“ te prvom samostalnom izložbom grafika Jelene Nikić sinoć je u Hotelu "Brotnjo" u Čitluku zaključeno obilježavanje 25. obljetnice obnoviteljskoga rada i uspješnog djelovanja Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Govoreći o Nikićevoj knjizi, jedan od njenih predstavljača prof.dr.sc. Marko Dragić naglasio je da ono što Zavičajnu rapsodiju posebno karakterizira jesu "materine riči", riči kojima je Zdravko Nikić slušao o starim vremenima, o hrvatskoj materijalnoj, kulturnoj baštini i to što je čuo vješto pretočio u stihove. Cijela knjiga je, dodao je Dragić, toliko lirski protkana i toliko ritmična da se mnoge od njegovih pjesama daju uspješno uglazbiti.

''Zdravko Nikić je ovom zbirkom pjesama ušao u krug onih velikana hrvatske pisane riječi koji su motive iz naše baštine pretočili u stihove'', naglasio je Dragić. On je ustvrdio kako je "Zavičajna rapsodija" iznimno vrijedna knjiga te da je njena vrijednost doista polivalentna.

U njoj će, kako je kazao, vrijednost vidjeti filolozi, oni koji se bave poezijom, jezikom, jer je knjiga napisana izvornim maternjim ikavskim jezikom, onomastičari...., a svakako će izazvati i pozornost etnologa i antropologa.

''Nikić je ovom knjigom sačuvao dušu i svojih roditelja, a i naših predaka, pretočio u stihove i tako dosljedno ostavio onima koji će biti kad nas ne bude'', poručio je Dragić. Fra Miljenko Mića Stojić naglasio je kako se Nikićeva zbirka pjesama zaista ne drži silom nametnutog načina razmišljanja, ali da to ne znači da nije suvremena.

''Ona zapravo razmišlja o svijetu oko nas, ukazuje nam na zapretane datosti da bismo si priznali da su lijepe i da smo ih nepravedno gurnuli u stranu. Ničim nije opterećena, najmanje time da se svidi kritičarima u trendu. Provokativna je na dubokouman način'', istaknuo je Stojić.

Pjesnik je, po Stojićevim riječima, u četiri ciklusa smjestio svoj pogled na svijet, a ono što ih povezuje jeste zavičajna rapsodija.

''Kakva god bila trenutna čitanost ove zbirke, pjesnik dobro zna da nije pogriješio u svome pristupu. Suvremen je na svoj pravi način što će samosvjesni čitatelji znati prepoznati. Odužio se svim onima kojima se odužiti trebao i učinio je to zrelo kao i u dosadašnjim zbirkama'', naglasio je fra Miljenko Stojić.
Obraćajući se prisutnima Nikić je zahvalio svima onima koji su pomogli da ova knjiga dođe pred čitatelje te kazao kako mu je posebno drago što se na neki način uspio odužiti svojim dragim roditeljima koji su u njegovo srce usadili duboku vjeru i dobrotu prema ljudima. Uz predstavljanje navedene knjige, upriličena je i izložba grafika Jelene Nikić, na kojoj je prezentirano 19 radova različitih formata u kojima su većinom zastupljeni hercegovački, zavičajni motivi.

Autorica je izložbu nazvala po očevoj knjizi "Zavičajna rapsodija" u kojoj se nalaze njezine ilustracije.

''Ovo je moja prva samostalna izložba i ja se iskreno nadam da će ih biti još puno u budućnosti'', kazala je u svom obraćanju Jelena Nikić izrazivši zahvalnost svima koji su je podržali u dosadašnjem radu. Govoreći o knjizi fra Miljenka Miće Stojića "Podno križa", predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić istaknuo je kako je to knjiga kolumni, 55 članaka objavljenih na jednom portalu od prosinca 2012. do siječnja 2014. godine, složena od različitih tema.

Fra Mića, po Sivrićevom kazivanju, nudi prosudbu činjenja kolektivnih i individualnih subjekata, nudi slike stanja u našem okruženju, opisuje događaje koji nas zatiču i katkada zaprepašćuju.

''On neumorno šiba po onome što nema ljudskog opravdanja, on poziva na oprez, da se služimo vlastitim razumom, zato se njegovi članci mogu čitati i razumjeti i prihvatiti kao dobra orijentacija u svakidašnjem životu'', naglasio je Sivrić. Po riječima Zdravka Nikića, koji je također sudjelovao u predstavljanju djela "Podno križa", knjiga je sazdana od ljubavi - ljubavi prema Bogu, prema bratu čovjeku, prema svome hrvatskome rodu i svim ljudima dobre volje.

Ova je knjiga, kazao je Nikić, prosvjetiteljska, teološka, filozofska.... , djelo kakvo se rijetko susreće u našoj spisateljskoj djelatnosti. Ona, kako je dodao, nadilazi vrijeme nastanka pojedinih tekstova u njoj, postaje svevremenska, romansijerska, dokumentarističko djelo s vrijednim činjenicama otetim od zaborava, ali i autorovim pogledima i osvrtima na njih.

Osvrćući se na simboliku naslova, pa i naslovne slike, navodeći misli i analize izrečene u Stojićevom djelu, Nikić je ocijenio kako je riječ o poučnoj i edukativnoj knjizi koja zavrjeđuje daleko širu pozornost i još veći publicitet, o knjizi nad kojom se, kako je kazao, treba duboko zamisliti i ne samo pročitati je već iščitavati, jer se iz nje dozna bezbroj podataka s kojima se mnogi od nas susretnu prvi put.

Obraćajući se prisutnima, fra Miljenko Stojić je kazao kako je to njegova treća knjiga koja je nastala na temelju kolumni koje je napisao, dodavši kako pišući kolumne nije htio da "političari" nego da s jedne književne, teološke i novinarske strane učini tako da to bude prijemčivo te da ljudi ne samo danas nego možda i sutra to pročitaju.

Cjelokupni program uveličali su učenici Osnovne glazbene škole "Brotnjo" iz Čitluka, a nakon promocije za sve uzvanike je priređen i prigodni domjenak.

Kopirati
Drag cursor here to close