Sumero

Projekcije dokumentarnog filma 'Slobodni' u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru

Kultura / Flash | 24. 10. 2016. u 12:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekcije višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “Slobodni“, autora Tomislava Žaje bit će upriličene ovaj tjedan u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru u organizaciji Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnih teškoćama FBiH - Sumero te uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH.

Film prati ljude zatvorene u institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u samostalan život, što je jedna od obaveza svih država potpisnica UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Nakon projekcija, najavljeno je, bit će upriličene i diskusije o deinstitucionalizaciji i mogućnostima poboljšanja statusa osoba s intelektualnim teškoćama u BiH.

Naglašavajući da je aktivno uključivanje vlasti, lokalne zajednice, nevladinih organizacija i drugih interesnih skupina u proces deinstitucionalizacije dugoročni cilj ovih aktivnosti, direktor Saveza Sumero Haris Haverić poručuje je da je veoma značajno da ovaj proces zaživi i pronađe svoje mjesto u BiH.

''Projekcija filma "’Slobodni"’ nije klasična filmska prezentacija. Radi se o ispovijestima kojima je cilj pokazati ljudskost osoba s invaliditetom koji na delikatan način promatraju sebe i život koji žive, te se hrabro suočavaju s važnim pitanjima. Zauzvrat, od publike očekujemo da se aktivno uključi u proces diskusije i da se osobe s invaliditetom prepoznaju kao bitan dio društva i procesa deinstitucionalizacije u BiH'', naveo Haverić.

Dodao je da osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo na adekvatan životni standard i socijalnu zaštitu te pravo na jednako sudjelovanje u javnom životu.

Na području BiH, kako navodi Sumero, još preovladava tradicionalno zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u institucijama azilnog tipa. To predstavlja oblik segregacije i getoizacije koji u suvremenom svijetu nije prihvaćen, te transformacija klasičnih institucija postaje zahtjevom niza UN-ovih deklaracija i ulazi u područje poštovanja ljudskih prava.

U BiH postoji šest ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u kojima je smješteno 2000 osoba, od kojih je 120 maloljetne djece.

Prebukiranost ustanova, što je utvrdilo i istraživanje ureda Ombudsmana za ljudska prava iz 2009. godine, korisnicima onemogućava bilo kakav terapeutski rad.

Osobe koje imaju sreću da ostanu u lokalnoj zajednici obično nakon školovanja ostaju u kući, isključeni iz društvene zajednice, zbog nedostatka servisa koji bi im omogućili aktivniju uključenost i socijalizaciju u društvenu zajednicu.

Dokumentarni film “Slobodni“ dosad je prikazan na festivalima u Los Angelesu, New Yorku, Torontu, Lisabonu, Veneciji i Kanu, a nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac osvojio je na filmskoj sedmici u Veneciji, Filmskom Arthouse festivalu u Hong Kongu te na Top Indie Film Awards.

Kopirati
Drag cursor here to close