Nosio do smrti

Prodaju se ''Posljednje naočale Nj. V. cara Franje Josipa I''

Aukcija memorabilija cara Franje Josipa I od Austrije
Kultura / Flash | 13. 10. 2017. u 14:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji carske kuće ponovo će doći na svoje na godišnjoj aukciji memorabilija austrijskih i europskih vladarskih kuća. U središtu zanimanja ove aukcije, koja će biti održana 30. listopadaa u bečkom Dorotheumu, nalaze se car Franjo Josip I od Austrije, kao i carica Elizabeta Austrijska.

Iz carevog osobnog vlasništva nude se primjerice naočale, koje je car nosio do svoje smrti (€ 2.500 – 3.000), a koji potječu iz ostavštine poznatog vojnog slikara Alexandera Pocka. Na potvrdi napisanoj strojem stoji: "Posljednje naočale Nj. V. cara Franje Josipa I, nošene do dana njegove smrti u studenom 1916."

Na aukciji se također nude i careve osobne mamuze (€ 600 – 1.000), njegov jahači bič, torbica za oružje ili muštikla sa zapečaćenom vizit-kartom njegovog osobnog sluge Eugena Ketterla, naravno uz, kako to i dolikuje ranom marketinškom geniju, ručno napisanom potvrdom o vjerodostojnosti (€ 600 – 900).

Car Franjo Josip dijelio je ljubav prema jahanju sa svojom suprugom, caricom Elizabetom Austrijskom. Na aukciji se također nudi i njen jahači bič (€ 2.000 bis 4.000) kao i par bijelih rukavica od srneće kože (€ 3.000 – 5.000).

Za nadmetanje će biti ponuđeno i  pismo Sisi, ručno napisano na mađarskom jeziku, upućeno njenoj najdražoj kćerki Mariji Valeriji, kao i vrijedan broš u obliku borove grančice, inače božićni poklon Elizabete Mariji Valeriji (€ 3.000 – 5.000), priopćeno je iz  EUROCOMM-PR Sarajevo, predstavništva Grada Beča u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close