Priča Karima Zaimovića

Pročitajte strip 'Tajna Nikole Tesle'

Kultura / Flash | 18. 09. 2014. u 12:38 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajna Nikole Tesle, priča jednog od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću Karima Zaimovića, nedavno je ugledala svjetlo dana pretočena u strip.

Jučer je u časopisu Massachusetts Review objavljen strip nastao prema jednoj od njegovih priča Tajna Nikole Tesle. Priču su pretočili u strip jako talentirani strip crtač Enis Čišić i Aleksandar Brezar, novinar i prevoditelj.

''Kada mi je prije tri godine urednik Massachusetts Reviewa, Jim Hicks, onako usput predložio da bi bilo dobro da neko pretvori jednu od priča Karima Zaimovića u strip, nisam znao u što se upuštam – na kraju krajeva, niti sam se do tada bavio stripom, niti sam i u jednom momentu pomislio da ću se ikada baviti tim žanrom. Prvih godinu dana me je, svaki put kada bih pomislio na tu ideju, hvatao panični strah: jesam li ja u stanju da Karimove riječi pretvorim u strip, kojeg je on toliko volio i čiji je bio najbolji kritičar u bivšoj državi?'', napisao je Aleksandar Brezar na svom blogu.
U prosincu 2012. odlučio se uhvatiti u koštac sa nacrtanom verzijom Karimove priče, odabravši njemu najdražu, Tajna Nikole Tesle.

''Raspitao sam se tko bi bio dovoljno sposoban (i dovoljno lud) da se, kao crtač, upusti u takvo nešto, i tako sam upoznao Enisa Čišića, genijalnog sarajevskog umjetnika i strip-crtača. Želio sam, također, da to bude neko iz BiH, jer mi je bilo važno da radim s nekim ko će znati da na papir prenese estetiku, arhitekturu i, što je najvažnije, atmosferu života u Sarajevu i Bosni u vrijeme kada je Karim pisao svoje priče. Nisam mogao poželjeti bolju osobu za suradnju, što se pokazalo u narednih godinu i kusur konstantnog dopisivanja i druženja'', rekao je Aleksandar.

Mnogi smatraju da je najtragičnija sudbina bh. književnosti dvadesetog stoljeća upravo sudbina Karima Zaimovića, međutim Karim i njegovo djelo nastavljaju živjeti i, baš kako kaže Semezdin Muhedinović, dvadeset godina poslije njegove smrti Karimovo djelo biva sve aktualnije.

Inače Karim Zaimović (1971.-1995.) je bio jedan od najvećih književnih talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću i veliki ljubitelj stripa. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, njegova knjiga, zbirka kratkih priča, Tajna džema od malina osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj povijesti bh. književnosti.

Knjiga je nastala u razdoblju opsade, prvo je prošle godine pretočena u istoimenu kazališnu predstavu redateljice Selme Spahić, koja se prikazuje u SARTR-u, a njegova najdraža priča je pretočena u strip.

Strip možete besplatno preuzeti ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close