Kosača

Mostarska izložba 'Priroda' najavljuje dolazak proljeća

Izložba je otvorena za posjete svakim danom od 10 do 21 sat sve do 10. travnja 2021.
Kultura / Flash | 18. 03. 2021. u 19:15 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Priroda" na kojoj su predstavljena umjetnička djela iz fundusa Galerije kraljice Katarine i kolekcije "Aluminij" otvorena je u četvrtak navečer u Mostaru.

Na izložbi su prikazana 33 djela, a otvorena je uz zvuke Vivaldijeva "Proljeća" u izvedbi mostarskih simfoničara.

Po riječima povjesničarke umjetnosti Danijele Ucović, prikazani su različiti stilovi slikarstva i različita razdoblja kada su nastajala djela.

''Ova izložba prikazuje pejzaže. Pored toga što želimo jednom svečanošću najaviti proljeće, cilj izložbe je da nakon ove pandemijske priče i opterećenosti ponovo počnemo razmišljati o prirodi i o zaštiti okoliša'' - kazala je Ucović.

Dodala je kako umjetnost sama po sebi ne može riješiti tako važne globalne probleme, ali da nas može potaknuti da razmišljamo o prirodi te vidimo njenu ljepotu.

''Umjetnost je ustvari tu stalno da nas potiče na različita razmišljanja, da nas probudi na neku unutarnju evoluciju tako da je poenta izložbe da uživamo u umjetnosti i zaista vrijednim slikarskim ostvarenjima, ali i da nekako sami počnemo razmišljati o tome na koji način u svakodnevnici možemo pomoći prirodi da ne dolazi do njezinog zagađenja'' - naglasila je Ucović.

Foto: Bljesak.info / Otvorena izložba 'Piroda' u Mostaru

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić istakao je kako su na pripremi izložbe radili dva- tri mjeseca te da su htjeli odabrati nešto što bi bilo malo optimističnije, nešto što bi unijelo neko svjetlo u okolnosti u kojima živimo.

''Radovi koji su izloženi pomno su odabrani i isključivo tematiziraju prirodu na razne moguće individualne jezike i tehnike. Radova je u fundusu bilo mnogo više, ali smo htjeli napraviti jedan tok događanja i na razne načine nekako unijeti prirodu u galeriju''- kazao je Nikolić.

Napomenuo je da su na izložbi prikazana djela 28 autora, od kojih veliki broj više nije među živima.

''Njihovi radovi predstavljaju dio onoga što je praktično nasljeđe njihova života. Ovdje imamo priliku vidjeti Hercegovinu u malom, tu su autori i koji su vezani za Mostar i koji su živjeli i rođeni u Mostaru. To je jedna kvaliteta koje se ne bi posramili bilo gdje u svijetu'' - poručio je Nikolić.

Izložba će biti otvorena do 10. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close