Božić

Pripreme za Božić: Liječeni ovisnici u Međugorju grade repliku Betlehema

Kultura / Flash | 08. 12. 2015. u 10:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za ovaj veliki katolički blagdan, donijele su posebnu atmosferu u hercegovačkom gradiću Međugorju, koje je već diljem svijeta poznato marijansko svetište, po ukazanju Gospe Marij, javlja Anadolu Agency(AA).

Pored duhovnih priprema, kroz molitvu i ispovijedi, na koje, u ovo marijansko svetište dolaze hodočasnici iz različitih krajeva svijeta, aktivno se radi i na ukrašavanju Crkve Sv. Jakova, kao i dvorišta te Gospinog trga, gdje će se održati centralna svečanost proslave Božića.

Za potpun ugođaj obilježavanja Isusovog rođenja na platou ispred međugorske crkve gradi se replika gradića Betlehema, u kojem dominira štalica, koja simbolizira mjesto u kojem je prema biblijskoj predaji Gospa rodila sina Božjega, otkupitelja svijeta.

Repliku Betlehema ispred međugorske crkve godinama, već tradicionalno, grade liječeni ovisnici o drogama, odnosno članovi zajednice Cenacolo.

Kako bi cijela priča koja započinje navještenjem Blaženoj Djevici Mariji da će roditi sina i završava rođenjem djeteta koje će promijeniti svijet bila što vjernije dočarana ispred crkve sv. Jakova u Međugorju, gdje se grdi pravi mali Betlehem, u večeri iščekivanja Božića, održat će se prigodan performans.

Na oko više od 2.000 četvornih metara prostora, oko 80 članova Zajednice Cenacolo izvest će 40-minutnu predstavu o Isusovom rođenju.

Performans prožet glazbom i plesom redovito prati veliki broj domaćih i stranih hodočasnika, a posebna zanimljivost ovoga događaja je vrijedna replika Betlehema, sa biblijskim likovima i domaćim životinjama, što donosi čari biblijskog vremena, koje se tada svečano obilježava.

Predstava u kojoj sudjeluje veliki broj glumaca amatera postala je tradicionalna i svake godine se u vrijeme božićnih blagdana po nekoliko puta izvodi u Međugorju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close