Na današnji dan

Skokom u Neretvu obilježena 26. obljetnica rušenja Starog mosta

''Današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, ništa mi ovo nije radosno, ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži. Pomiješane su emocije'', rekao je Kreso koji je skočio sa Starog mosta.
Kultura / Flash | 09. 11. 2019. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, prije točno 26 godina, srušen je Stari Most u Gradu na Neretvi.

Obljetnica rušenja obilježena je već tradicionalno skokom s mosta bez aplauza u 10.16 sati, koliko je pokazivao sat kada je most srušen.

Foto: Bljesak.info / Skokom u Neretvu obilježena 26. obljetnica rušenja Starog mosta

''To je najcrnji dan u povijesti Grada na Neretvi, samim time što je srušen simbol grada koji je predtavljao simbol ljubavi i suživota, svega onoga čega se ljudi odriču u zadnje vrijeme. Skok bez aplauza u 10.16 sati kad je točno srušen stari most je poruka da se takva glupost nikada ne ponovi nigdje na svijetu'', rekao je Saša Oručević, jedan od organizatora ovog događaja.

Foto: Bljesak.info / Skokom u Neretvu obilježena 26. obljetnica rušenja Starog mosta

Sa Starog mosta povodom obljetnice rušenja skočio je Jasmin Kreso. Emocije su, kaže, pomiješane.

''Ružno je vrijeme, ali mi smo navikli skakati. Volio bih da nije ova okolnost, ali i da padaju ćuskije mi ćemo skakati na ovaj dan. Molio sam se prije skoka za sebe i sve pognule borce. Današnji dan doživljavam sa suzama u sebi, ništa mi ovo nije radosno, ovo mi je najteži skok u životu, a ujedno i najdraži. Pomiješane su emocije'', rekao je Kreso.

Foto: Bljesak.info / Skokom u Neretvu obilježena 26. obljetnica rušenja Starog mosta

Most je obnovljen 2004. godine, a sjećanja na njegovo rušenje i danas su živa.

Sjećanje i tradiciju obilježavanja starije generacije žele prenijeti mladim naraštajima. S cvijećem u ruci na mostu su se okupili mostarski osnovnoškolci kako bi obilježili ovaj dan. 

Foto: Bljesak.info / Skokom u Neretvu obilježena 26. obljetnica rušenja Starog mosta

Obnova Starog mosta trajala je sedam godina, a njegova izgradnja koštala je 13,5 milijuna dolara.

Novac za izgradnju prikupljen je kreditom Svjetske banke, kao i drugih donatora. 

Vojni cilj

Žalbeno vijeće Haaškog suda na očitovanju o žalbi hrvatske šestorke zaključilo da nije dokazan element krivičnog djela i ukida osuđujući dio za zločin "bezobzirnog razaranja gradova i sela" u odnosu na Stari most.

Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

''Uništenje Starog mosta nije predstavljalo progon i zaključci zaslužuju da se ponište. Žalbeno vijeće zaključuje da nije dokazan element ovog kaznenog djela i preinačuje zaključak da je tužiteljstvo dokazalo da je Stari most bezobzirno razaranje. HVO je imao vojni interes u razaranju starog mosta, te nije imao konkretnu namjeru da diskriminira i vrši teror, kad su uništili Stari most'', naveo je sudac Carmel Agius.

Kopirati
Drag cursor here to close