Turistički potencijal

Priceova teorija o Troji u Gabeli neiskorištena turistička prilika

Kultura / Flash | 19. 11. 2012. u 14:08 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je polovicom kolovoza vijest o smrti Roberta Salinasa Pricea stigla do Gabele, poznavatelji prilika s dužim sjećanjem imali su i jednu dvojbu – zašto Priceova teorija o Troji jugu Hercegovine nije donijela odgovarajući turistički iskorak?

Priznato je da se u turizmu uz ostalo, ponajprije prodaje dobra priča, a malo ih je poput mitske Troje.

Međutim, Troja u gabeli turistički nije dugo trajala, a bez Pricea dojam je i da nema svijetlu budućnost. Zašto prilika nije iskorištena govori Dragan Bradvica voditelju Ureda TZ H-N županije za Čapljinu i Stolac, te predsjednik TD ''Troja'' iz Gabele:

''Udarna je bila prva godina, 1985. Nije bilo ni dobrog prilaznog puta, nije bilo ni raščišćeno oko Starog grada, a turisti navalili. Odmah po lociranju Ilija, odnosno Troje u Gabeli, reagirali smo osnivanjem Turističko društvo ''Troja'' i krenuli čistiti.

Trajalo je to nekoliko tjedana, prostor je bio zarastao s jedne, a s druge strane u jeku poljoprivredne sezone ljudi su volonterski mogli raditi samo nedjeljom. Te godine kroz Gabelu prošlo oko 20.000 turista! Bio je to neviđeni turistički bum.

U Starom gradu bila je samo čatrnja, prethodno u zamrzivaču rashlađenu vodu smo donosili vodu u kantama, gore hladili sokove. Prve godine evidentirali smo čak 350 novinskih članaka vezanih za Gabelu, izredale su se sve ovdašnje, pa njemačka, nizozemska i druge televizije, a prilog o Troji u Gabeli ''New York Times'' je objavio na drugoj strani!'', ističe Bradvica.

Godine su prolazile, slijedi je rat, a turisti su zaboravljali Troju u Gabeli.

''I naredne 1986. godine, bilo je nešto turista. Uspjeli smo napraviti sanitarni čvor, Društvo je dobilo ured u prostorijama škole, doveli smo vodu, napravili signalizaciju…, ali slijedio je rat i pad Troje u zaborav.

Ima i danas turista, ali nije to ni blizu kao nekada. Najčešće su to ekskurzije iz Slovenije, koje dođu u podnožje pa se penju na Stari grad.

Nastojali smo proteklih godina učiniti nešto više, međutim stigla je recesija, turisti sve manje putuju, a nema ništa ni da se vidi. Da je bilo nekih istraživanja, da se bar to pokaže, drugačije bi bilo.

Stari grad ima fantastičan položaj, ali bez istraživanja sve pada u vodu. U stvari bez jake infrastrukture, ništa se ne može valorizirati. Mi nismo Međugorje, za ovaj prostor treba nešto drugo, treba najprije jedna jaka turistička agencija koja će raditi na promociji Gabele i Čapljine'', zaključuje Bradvica.

Inače, Gabeljani baš i nisu zaboravili Pricea, uz to što su ga proglasili počasnim stanovnikom, Gabela ima i Turističko društvo ''Troja'', veslačku udrugu ''Troja'', izvornu pjevačku skupinu ''Trojani'' itd. Ali…

Slučaj je htio da je desetak dana prije Priceove smrti svijetom prostrujala vijest kako je kapetan George Edwards snimio famoznu Nessi, u škotskom jezeru Loch Ness. U vijesti se kaže da je uporni Edwards svojim objektivom punih 26 godina ''lovio'' Nesi, duže čak nego što jedan drugi slavni Škot trofejima ovjenčani ser Alex Ferguson sjedi na klupi Manchester Uniteda, ali eto isplatilo se.

Uglavnom, ima još čuda iz kriptozoologije kao što su himalajski jeti, pa bigfoot…, za kojima ne samo da lunjaju turistički nomadi i tragaju ozbiljni znanstvenici. A naša Troja?

Kopirati
Drag cursor here to close