Povezanost religija

Očuvanje jedne tradicije: Priča o djevojačkim pokrovima

''Ovo je bila baš specifičnost na koju nisam nailazio u drugim mjestima kroz BiH unutar tih interetničkih i interreligijskih odnosa'', kazao je Martić.
Kultura / Flash | 22. 05. 2021. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prelijepom zdanju samostana i duhovnog centra ''Karmel sv. Ilije'' na obalama Buškoj jezera, u općini Tomislavgrad, nalazi se jedinstvena etnografska zbirka tradicijskog nakita i odjeće Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH.

Duša tog projekta je otac Zvonko Martić.

FTV nazočila je stvaranju nove umjetničke fotografije kojom će otac Zvonko i umjetnički fotograf iz Sarajeva Jasmin Fazlagić trajno sačuvati još jednu posebnu priča.

Veliki ljubitelj folklora, nošnje je počeo prikupljati koncem devedesetih godina prošlog stoljeća, a kao znanstvenik već desetljećima istražuje utjecaj bh. naroda jednih na druge.

To istraživanje odvelo ga je do Šujice, a na lokalitetu koji ambijentalno odgovara priči, moglo se vidjeti stvaranje djela koje govori o tome kako su Bošnjakinje tradicionalno vezle pokrove za djevojke katolkinje.

''Vjerovalo se da pripadnici drugih vjerskih zajednica, njihovi rituali, mogu imati zaštitničku ulogu, pošto je mladenka sa sobom nosila pokrov za svekra, svekrvu, za sebe i za dijete, jer jednostavno to je bilo vrijeme kada je puno žena mladih umiralo u porodu'', objašnjava ot. Zvonko Martić, doktor etnologije, antropolog.

A u tom kontekstu vezova stvarale su se i određene komunikacije između katolika i muslimana u Šujici, pa i prijateljstva kroz šišana kumstva.

''U Šujici još ima dosta živih i relativno mladih ljudi koji su šišani kumovi katolicima muslimani i obrnuto. Ovo je bila baš specifičnost na koju nisam nailazio u drugim mjestima kroz BiH unutar tih interetničkih i interreligijskih odnosa'', dodaje Martić.

Sa željom da te lokalne specifičnosti pokaže na fotografiji, pozvao je svog dugogodišnjeg suradnika, umjetničkog fotografa Jasmina Fazlagića. Početak njihove suradnje za obojicu je bio velika nepoznanica.

''On se prvo plašio pošto sam ja dosta u to vrijeme radio modnu fotografiju. Međutim, kada je vidio prve fotografije koje smo uradili, onda je vidio da je to stvarno dobitna kombinacija - njegovo poznavanje te materije i moj prikaz toga kroz jedan moderan sadržaj, ali opet na način da taj etnografski dio ostane očuvan'', priča Fazlagić.

Kroz cijeli niz projekata različitih tematskih sadržaja nastalo je na stotine iznimnih fotografija, i za prošlost i za budućnost, a Jasminova i Zvonkina suradnja prerasla u pravo prijateljstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close