Velikan hercegovačke arheologije

Preminuo poznati bh. arheolog Tomislav Anđelić

''Nek mu je laka crna arheološka zemlja!''
Kultura / Flash | 06. 03. 2018. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Mostaru preminuo poznati velikan hercegovačke arheologije, Tomislav Anđelić, priopćile su njegove kolege.

Rođen je 1937. godine u Konjicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1964., a postdiplomski studij iz muzeologije završio je u Zadru 1976. godine. Po završetku studija radio je u Mostaru godinu dana kao gimnazijski profesor i predavač na Radničkom univerzitetu, a potom se zapošljava u Muzeju Hercegovine, gdje je viši kustos Povijesno-arheološkog odjeljenja.

Anđelić se bavio problematikom kasnoantičke i srednjovjekovne arhitekture, manje prapovijesnim istraživanjima. Vršio je arheološka iskapanja bazilika na lokalitetima Crkvine u Cimu kod Mostara (1966–1969.), i Crkvine u Žitomislićima kod Mostara (1970–1973.), prapovijesnih tumulusa na Gubavici kod Mostara (1973.), prapovijesne nekropole sa tumulusima u Gorici kod Malog Polja u blizini Mostara (1974.), srednjovjekovne palače na gradu Bokševcu kod Konjica (1975.), srednjovjekovnog grada kod vrela Lištice (1975.), brončanodobnog nalazišta u Varvari kod Prozora 1978., navodi se u priopćenju.

O rezultatima iskapanja, kao i o otprije poznatim nalazima objavio je u časopisima više radova iz prapovijesti, kasne antike i srednjeg vijeka: Glasnik zemaljskog muzeja BiH, Arheološki pregled te Tribunia.

Među njima se ističu tekstovi: Bazilika u Cimu i Žitomislićima kod Mostar i Srednjovjekovni grad kod Vrela Lištice u Hercegovini, te Neki objekti kasnoantične sakralne arhitekture u okolini Mostara, Nevesinja i Metkovića u knjizi 'Dolina rijeke Neretve od praistorije do ranog srednjeg vijeka'.

Ispraćaj će biti u srijedu 7.3. u 13 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg. Pokop dragog nam pokojnika obavit će se na Gradskom groblju Sutina.

Nek mu je laka crna arheološka zemlja!

Kopirati
Drag cursor here to close