U 86. godini

Preminuo akademik Ljubomir Berberović

Akademik Berberović autor je velikog broja znanstvenih, stručnih i znanstveno-popularnih publikacija...
Kultura / Flash | 12. 02. 2019. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademik Ljubomir Berberović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu, preminuo je u 86. godini, priopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Berberović je rođen 1933. godine u Sarajevu. Studirao je medicinu, biologiju i filozofiju na univerzitetima u Ljubljani i Sarajevu. Diplomirao je biologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Prirodno-matematički odsjek, grupa biologija, 1958). Izabran je za asistenta na istom odsjeku 1959. godine. Od 1961. stalno je zaposlen na Odsjeku za biologiju Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu.

U veljači 1964. godine obranio je doktorsku disertaciju "Mikroevolucija vrste Eobania vermiculata na srednjojadranskom primorju i otocima", na istom fakultetu. Za docenta na predmetu Organska evolucija s genetikom izabran je lipnja 1964., za izvanrednog profesora siječnja 1970., a za redovnog profesora lipnja 1975. godine. Predavao je genetiku, evoluciju, antropologiju i druge predmete na više fakulteta Sarajevskog univerziteta, kao i na drugim univerzitetima u zemlji i inozemstvu.

Akademik Berberović autor je velikog broja znanstvenih, stručnih i znanstveno-popularnih publikacija. Njegovi naučni radovi grupiraju se u tri osnovna tematska kruga: genetika populacija, s naglaskom na proučavanju ljudskih populacija, kariologija i citotaksonomija, s naglaskom na proučavanju slatkovodnih riba te povijest i filozofija prirodnih znanosti.

Radovi o genetičkim osobinama stanovništva Bosne i Hercegovine, u kojima je proučeno više fenotipskih sistema morfološke i biokemijske varijacije ljudskih jedinki i grupa, predstavljaju značajan doprinos rasvjetljavanju nekih općih pitanja suvremene genetike recentnih ljudskih populacija (kao što je, naprimjer, problem odnosa između stupnja reproduktivne izoliranosti i evolucijske diversifikacije stanovništva). Posebnu pažnju u svojim radovima Berberović posvećuje i proučavanju karaktera i aktiviteta nekih evolucijskih faktora, kao što su slučajne genetičke fluktuacije (genetički drift). Jedan dio radova iz oblasti humane genetike posvećen je medicinsko-genetičkim problemima.

Akademik Berberović bio je prvi predsjednik Društva genetičara BiH (1979–1990), potpredsjednik (1979–1980) i predsjednik Saveza genetičkih društava Jugoslavije (1980–1982). Predsjedavao je Drugom kongresu genetičara Jugoslavije (Vrnjačka Banja, 1981.), kao i mnogim drugim naučnim skupovima. Bio je rektor Univerziteta u Sarajevu (1985–1988).

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1978., a za redovnog 1984. godine. Vršio je dužnost tajnika Odjeljenja prirodnih i matematičkih znanosti ANUBiH (1990–1995), predsjednika Odbora za međunarodne odnose ANUBiH (1984–1985) i potpredsjednika Akademije (1999–2008). Izabran je za dopisnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (2006) i za aktivnog člana Academia Scientiarum et Artium Europaea (2007). Bio je počasni doktor Grand Valley State University (USA, 1989) i počasni član PEN Centra Sarajevo. Akademik Berberović je nositelj brojnih visokih priznanja za znanstveni, stručni i društveni rad.

Datum i vrijeme sahrane i komemorativne sjednice bit će naknadno objavljeni, navodi se u priopćenju Akademije znanoka i umjetnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close