Narodna biblioteka Mostar

Predstavljeno osam izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija kazao je kako je Institut predstavio osam novih izdanja koje su iz tiska izašle 2018. Godine.
Kultura / Flash | 18. 03. 2019. u 21:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova izdanja knjiga Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu predstavljena su u Narodnoj biblioteci u Mostaru.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija kazao je kako je Institut predstavio osam novih izdanja koje su iz tiska izašle 2018. Godine.

''Među njima su zbornik radova "'lija Isaković i bosanski jezik' koji je okupio preko 20 radova bosanskohercegovačkih lingvista, zatim časopis 'Književni jezik' koji izlazi već od 1973. godine, a indeksiran je u nekoliko vrlo važnih baza podataka. Također, večeras smo predstavili i prijevod 126 sevdalinki s bosanskog na engleski jezik, te jedan tekst Vedada Smailagića s Univerziteta u Sarajevu koji je prvenstveno namijenjen studentima, a zove se' Uvod u tekstnu lingvistiku'' , pojasnio je Kalajdžija.

Predstavljen je i zbornik radova "Jezik – Sloboda – Tradicija, društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičnoj zajednici", koji okuplja kraće referate stručnjaka iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Slovenije, a u kojima se, po riječima Kalajdžije, tematizira pitanje društveno-političkog statusa bosanskog jezika u navedenim zemljama.

Direktor Instituta za jezik istaknuo je kako će se promocija spomenutih izdanja nastaviti jer je jako važno da se sva ova izdanja dopreme do bosanskohercegovačkog građanstva.

''Vrlo je važno promovirati i nauku o bosanskom jeziku, a ne samo bosanski jezik i mislimo da je upravo ovih osam izdanja vrlo značajan doprinos razvoju lingvističke misli Bosne i Hercegovine'', poručio je Kalajdžija.

Inače, ova promocija organizira se u sklopu aktivnosti manifestacije Dani Instituta za jezik 2019. koji traju mjesec dana, a svake godine počinju 21. veljače, odnosno na Međunarodni dan materinskog jezika.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close