Galerija Aluminij

Predstavljena zbirka notnih i tekstualnih zapisa 'Stare pisme s ušća Neretve'

Kultura / Flash | 22. 11. 2016. u 19:32 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbirka notnih i tekstualnih zapisa Živka Ključe "Stare pisme s ušća Neretve" predstavljena je u utorak navečer u Aluminijevoj umjetničkoj galeriji u Mostaru.

Zbirka sadrži notne zapise 43 obrađena napjeva s pripadajućim tekstovima, a objavljena je u nakladi Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Zaklade Ljubo Stipišić Delmata iz Zadra.

Autor je kazao kako je riječ o klapskim pjesmama koje je sakupljao 70-tih godina u donjem neretvanskom slivu, u Opuzenu, Metkoviću, Kominu, dodavši kako bi se moglo reći da je to zapravo pjesmarica dalmatinskih klapskih pjesama.

- Iako u današnje vrijeme nije popularno prikazivati ovakve zbirke jer svi na neki način žele obrađivati šlagerske kompozicije, ja baš hoću da se vratim na stare pjesme - naglasio je Ključe.

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mijo Stanić, koji je bio jedan od večerašnjih predstavljača zbirke, kazao je kako je ona vrijedan dokument jer obuhvaća stare napjeve obrađene na moderniji način, i to iz onoga kraja iz kojega je bilo najmanje sakupljenih napjeva.

- Ovo će, naravno, biti zalog za budućnost i nadam se da će puno napjeva iz ove zbirke biti izvedeno na Omiškom festivalu te da će ih klape rado pjevati, ne samo u Omišu nego i na mnogim drugim susretima - kazao je Stanić.

Notni zapis uglednog mostarskog skladatelja ove je godine nagrađen prestižnom hrvatskom nagradom u domeni tradicijske glazbe - nagradom Franjo Ksaver Kuhač, koju mu je Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo za autorski doprinos očuvanju tradicijske kulture i baštine.

Izvodeći skladbe koje je Ključe spasio od zaborava, program su glazbeno obogatili Ženska klapa Ar'ja Mostar i Muška klapa Dobrkovići.

Živko Ključe je skladatelj, melograf, kontrabasist i pedagog. Rođen je u Podgradini kod Opuzena 30. travnja 1955. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close