Premijerno

Predstavljena restaurirana verzija filma "Sjećaš li se Dolly Bell" na Venecija film festivalu

Kultura / Flash | 05. 09. 2013. u 14:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjem 70. Venecija film festivalu u sklopu sekcije Venecija klasik, Filmski centar Sarajevo je premijerno predstavio restauriranu verziju filma "Sjećaš li se Dolly Bell" redatelja Emira Kusturice i scenariste Abdulaha Sidrana.

Sala kina "Volpi" bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a gledatelji su mogli vidjeti novu digitaliziranu verziju ovog filma s restauriranom slikom i zvukom koja odgovara standardima svjetske kino distribucije na DCP-u.

Filmski centar Sarajevo je predstavio direktor Centra Adis Bakrač koji je prije projekcije filma rekao da je "Sjećaš li se Dolly Bell" jedan od najznačajnijih klasika bh. kinematografije.

''Film je svoj život započeo 1981. godine u Veneciji, gdje je i premijerno prikazan. Sada nakon 32 godine "Sjećaš li se Dolly Bell" se vraća u Veneciju, u stvari vraća se svojoj kući. Čast nam je da imamo priliku predstaviti naš rad na restauraciji u sklopu jednog od najznačajnih filmskih festivala u svijetu '', kazao je on.

Program koordinator sekcije Venecija klasik Stefano Francia di Celle ocijenio je da je Filmski centar Sarajevo uradio izuzetan posao u restauraciji filma "Sjećaš li se Dolly Bell".

''Izuzetno cijenimo rad Filmskog centra Sarajevo i gospodina Bakrača kada je u pitanju očuvanje bh. filmova. Vjerujem da će se u budućnosti nastaviti suradnja između Filmskog centra Sarajevo i Venecija film festivala'', istaknuo je on.

U sklopu sekcije Venecija klasik bit će prikazana i filmska remek djela poput filmova "Paisa" Roberta Roselinija, "Moja draga Klementina" Džona Forda i drugi.

Venecija film festival je nagradu za doprinos filmskoj umjetnosti ove godine dodijelio poljskom redatelju Andrzeju Vajdi, priopćeno je iz Press službe Filmskog centra Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close