Nova linija

U Mostaru predstavljena linija nakita 'Rozeta stare franjevačke'

Predstavljena nova linija nakita 'Rozeta stare franjevačke'
Kultura / Flash | 04. 12. 2018. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhitektonski brend Fasada i Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača" predstavili su u utorak navečer u galeriji Rondo u Mostaru novu limitiranu liniju nakita "Rozeta stare franjevačke". 

 Izložbu nakita otvorio je ravnatelj 'Kosače' Danijel Vidović koji je pojasnio kako je motiv nakita rozeta stare franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru te naglasio kako je riječ o jako lijepom načinu da se valorizira povijesni aspekt i da mu se da jedna dodatna vrijednost. 

 "Bitno je da se sačuva sjećanje na staru crkvu, a ovo što rade autorice izložbe jedna je značajna i lijepa priča koja tome doprinosi", kazao je Vidović.

Foto: Fena / Danijel Vidović 

Autorice nakita Nada Komadina i Martina Milićević zahvalile su svima koji su pomogli u organiziranju događaja i istaknule kako je nakit izradio sarajevski zlatar Tarik Musakadić, koji je sličnu priču pokrenuo s arhitektonskim motivima Sarajeva, od kojih je i rozeta sarajevske katedrale.     

 - Arhitektonski nakit s motivima Mostara predstavile smo u travnju ove godine, a večeras je u pitanju limitirana linija rozeta stare franjevačke. Riječ je o rozeti u limitiranoj ediciji od 50 komada, u pozlati i čistoj srebrnoj boji - kazala je Komadina i napomenula kako nova linija donosi broš i privjesak.

Foto: Fena / Autorice nakita Nada Komadina i Martina Milićević

Podsjećamo, nakitom predstavljenim u travnju prikazani su motivi Stare gimnazije, Starog mosta, mapa Rondoa i mapa Starog grada te detalj gradskog sata s Kosače i Interpretacijskog muzeja.

Foto: Fena / Limitirana linija nakita "Rozeta stare franjevačke"

Inače, arhitektonski element dekoracije u obliku ružinog cvijeta, nazvan je rozeta. Na stiliziranim laticama, koje se primjenjuju još od romanike, najčešće je to prozor na crkvama, a najveću pozornost plijene gotičke rozete koje svojom ljepotom i složenošću obilježavaju vanjsko pročelje, ali i unutrašnjost u kojoj pridonose mističnoj atmosferi.

Foto: Fena /  Izložba nakita

Osim umjetničke vrijednosti, rozete imaju i vrlo složenu geometrijsku formu. Iz njih se vidi kako su graditelji, osim dekorativnog aspekta, rozeti davali i vrlo snažan geometrijski značaj. Uglavnom se koriste kružnice i lukovi, te pravilni mnogokuti koji imaju više osi simetrije. 

Kopirati
Drag cursor here to close