Mostar

Predstavljena monografija Univerziteta Džemal Bijedić

Kultura / Flash | 08. 02. 2017. u 19:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u Centru za kulturu u Mostaru održana promocija monografije Univerziteta Džemal Bijedić, te izložba izdavačke djelatnosti i dokumentarne građe.

Promociju monografije izvedbom pjesme je uljepšala Selma Droce koja je otpjevala mostarsku sevdalinku Mostarski dućani. Također, održana je minuta šutnje za nedavno preminulog Predraga Matvejevića.

Promocija je održana u sklopu obilježava 40.godišnjice postojanja i rada ovog Univerziteta.

''Četrnaestog veljače 1977. Univerzitet službeno je proglašen otvorenim, a održavanjem svečanih manifestacija na Univerzitetu opravdavamo njegovo postojanje'', kazao je nedavno rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru prof. dr. Sead Pašić

Od rata do danas diplome na ovom Univerzitetu steklo je 12.000 studenata, te oko 150 doktora znanosti. Danas Univerzitet broji oko 5.000 studenata koji studiraju na 26 studijskih programa prvog ciklusa, dvadeset studijskih programa drugog ciklusa i tri studijska programa na trećem.

Također, zadnjih deset godina u infrastrukturu Univerziteta investirano je više od 10 milijuna maraka vlastitih sredstava i izgrađeno oko 12.000 metara četvornog prostora, rečeno je na konferenciji u Mostaru.

Trenutno je u tijeku rekonstrukcija prometne infrastrukture te izgradnja modernog Studentskoga doma koji će financirat grad Antalija.

Na Nastavničkom fakultetu, u četvrtak, 9. veljače, planirana je prezentacija više od 300 publikacija u izdanju Univerziteta 2016. godine, dok je svečana promocija i dodjela 630 diploma diplomantima i magistrantima predviđena 11. veljače u 11 sati u sportskoj dvorani u Sjevernom logoru.

Glavni događaj je 14. veljače, svečana akademija koja će biti upriličena u Narodnom pozorištu Mostar.

Istu večer održat će se cjelovečernji koncert Divanhana. U četvrtak 16. veljače predviđena je prezentacija domaćih i međunarodni projekata, a godišnjica obilježavanja će se završiti promocijom 32 doktora znanosti Univerziteta, 18. veljače u 11 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close