aplikacija

Predstavljena 'Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog'

Kultura / Flash | 21. 04. 2017. u 21:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras je u Mostaru predstavljena “Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog”.

Mapa je predstavljena okviru 42. manifestacije 'Dani mevluda i zikra' u Kulturnom centru (KC) ''Kralj Fahd''.

Inače, kako je navedeno mobilna aplikacija s podacima o džamijama, džematima i najvažnijim kulturno – povijesnim spomenicima na području Muftijstva urađena je u suradnji sa Fakultetom informacijskih tehnologija u Mostaru.

''Naše muftijstvo je najposebnije, najspecifičnije, najizazovnije muftijstvo zato što se prostire na tako golemom, velikom, širokom geografskom prostoru. U ovoj današnjoj, administrativnoj-pravnoj, organizaciji države BiH to su tri kantona. Taj prostor je nepovezan, ispresijecan, a ovim projektom smo htjeli da sebi, nama, taj prostor učinimo bliskim. Da se identificiramo sa tim prostorom i cjelinama. I da približimo toliko udaljene tačke, da sve ove naše medžlise dovedemo na jedno mjesto. Ovime smo htjeli predstaviti i potencijal našeg Muftijstva, nas Bošnjaka, potencijal našeg naroda u cjelini, to nije samo duhovno-vjerski potencijal, to je obrazovni, historijski potencijal, to je naslijeđe, to je priroda, to je baština'', rekao je muftija Salem efendija Dedović, a prenosi mostarski.ba.

O samoj aplikaciji govorio je prof. Denis Mušić sa Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru. Naglasio je kako je fakultet prepoznao značaj ovog projekta i pokušao mu pružiti maksimalnu podršku.

Kopirati
Drag cursor here to close