HKD Napredak

Predstavljena knjiga Glazbena baština Zapadne Hercegovine

Kultura / Flash | 24. 02. 2012. u 14:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Napretkovog kluba Lira u 18.00 sati sinoć je predstavljena knjiga Glazbena baština Zapadne Hercegovine, autorica: Anita Miličević, Katarina Katura, Tonćika Kolobarić.

Predstavljanju knjige su nazočili: dopredsjednik HKD-a Napredak Jakov Gavran, mnogi dužnosnici institucija Predsjedništva Federacije Bosne i Hercegovine, te drugi mnogobrojni gosti i prijatelji.

Promociju knjige otvorio je vokalni ansambl ''Etnoakademik'', iz Sarajeva te je potom slijedilo predstavljanje knjige kada se nazočnim obratila prof. Dunja Bilinovac. Ona je naglasila da je ideja ove knjige došla spontano, s ciljem da se glazbena baština i djelatnost Zapadne Hercegovine predstavi širem krugu čitatelja. Profesorica je naglasila da ova knjiga predstavlja tri diplomska rada koje su autorice branile na Filozofskom fakultetu u Puli kod prof. dr. Mirne Marić, koja je trebala biti predstavljač, ali je zbog bolesti bila spriječena doći.

Ova knjiga je rezultat istraživačkog rada koji nije bio nimalo lak budući da mnogi podatci nisu bili pisani, te se tako do mnogih moralo doći usmenim putem.

U ovoj knjizi našlo je mjesto i obilje fotografija kao i notnih zapisa koji su pridonijeli da ova knjiga bude još bogatija. U prvom dijelu knjige profesorica Anita Miličević predstavila je narodne običaje, glazbala, kola i napjeve.

Profesorica Katarina Katura predstavila je kulturno umjetnička društva Zapadne Hercegovine, dok je profesorica Tončika Kolobarić pisala o glazbenom životu u Širokom Brijegu, od II svjetskog rata pa do danas kao i o osnivanju Glazbene škole u Širokom Brijegu.

Knjiga je namijenjena svima koji uistinu žele upoznati baštinu Zapadne Hercegovine, te kao takva jest korisno štivo i poticaj svima da upoznaju kulturu i glazbeni život Hercegovačkog kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close