Kosača

Predstavljen 'Mostar iza kulisa'

Kultura / Flash | 29. 06. 2017. u 22:19 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izdanju Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače predstavljena je knjiga autora Ivana Kelave i Mirka S. Božića. Riječ je o monografiji pod nazivom 'Mostar iza kulisa'.

Monografija je plod dugotrajnog procesa istraživanja i dokumentiranja grada sa svim njegovim otvorenim i skrivenim prostorima koje je Kelava secirao objektivom, a Božić tipkovnicom.

Knjiga nije klasična publikacija sa nizom atrakcija na kakve smo navikli u kontekstu turističke propagande, već prije konceptualno zaokružena i stilski izrazito obilježena cjelina koja će biti jednako otkriće za posjetitelje i stanovnike grada.

"Lijep je osjećaj pretočiti ideju o knjizi u stvarnu opipljivu knjigu. A to je djelo koje donosi priče i kadrove iz grada Mostara na jedan specifičan način", rekao je između ostaloga Ivan Kelava.

O procesu od začetka same ideje projekta do njegove realizacije govorili su uime izdavača Danijel Vidović, urednica Danijela Ucović, te autori Mirko S. Božić i Ivan Kelava.

"Ova monografija je bila izazov jer prvi put sudjelujem u ovakvom projektu, koji je pored toga i koautorski što mi je velika novost. Mogu samo reći da je produkt napornog zajedničkog rada konačno pred nama i da sam veoma zadovoljan", izjavio je Božić. Izdavanje fotomonografije su pomogli Fondacija za izdavaštvo i Grad Mostar.

"Namjera je bila prikazati svima znane lokacije u gradu, ali iz nekog nesvakidašnjeg kuta… iz onog kojeg u svakodnevnici ne primjećujemo", rekla je između ostaloga Ucović.

Ovom dvojezičnom, hrvatsko-engleskom publikacijom na vidjelo je izašao jedan potpuno novi grad, koji djelomično gubi svoje nekadašnje lice, a koje je u ovoj knjizi konzervirano, što je čini izvanrednim svjedokom vremena i prostora u kojem je nastala.

Kopirati
Drag cursor here to close