Otvorena čitaonica

Predstavljen književni opus Ante Marinčića

Kultura / Flash | 14. 06. 2017. u 14:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne predstavljen je književni opus Ante Marinčića.

U uvodnom dijelu prof. Ivan Baković predstavio nam je književnika Marinčića, i tijekom trajanja tribine čitao ulomke iz romana Potom je sve utihnulo, Mudžahedinova žena, Na izvorima strasti, Rafaelo i iz zbirke pripovijetki Kad ćeš naučit.

Anto Marinčić kad je neopterećen političkim ili drugim događanjima on je nasmijan, energičan i rasterećen. Kad se bavim ozbiljnim velikim pitanjima na pr. kako riješiti pitanje Bosne i Hercegovine, uništava taj svoj osmjeh i energiju. Preporučujem mu da što više ulazi u egzistencijalne pretpostavke i društvene pojave da ih tumači i određuje. (Petar Milić)

Pero Jukić-Pop predstavljanje je počeo naslovom tek objavljene knjige Lijepa naša – Draga Naša.

Autor Anto Marinčić ima dva državljanstva u državi koju zove Lijepa naša i državu koju zove Draga naša, koju voli cijelu nedjeljivu s nekim pokrajinama, već onakva kakva jest i zove je Draga naša. Jednako ga bole nepravde u Lijepoj našoj kao i u Dragoj našoj on svoje kolumne piše bez uveličavanja ali i bez dlake na jeziku. U ovoj knjizi napravljen je odabir od 100 kolumni objavljivani u listovima, 130 je sabrano u knjigu Lijepa naša – Draga naša.

Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB zahvalio je gostima što su se odazvali na Književnoj tribini, na bogatom opusu koji je priredio. Složio bih se s Jukićem što nije zapisano nije se ni dogodilo. Kada se nešto napiše a pogodi se u žižu toga problema onda ta slika, taj opus ne zastarijeva. Osnovna karakteristika Marinčića da je čovjek od pera, da mu glatko ide tekst, razmišlja kako nazvati likove, sve u svemu izgleda veoma primamljivo i poticajno. Još jedanput čestitam što ste bili gosti Književne tribine, priopćeno je.

Marinčić se zahvalio Društvu, predsjedniku, recenzentima i svim sudionicima tribine Još 1994., 17. siječnja u emisiji Hrvatske televizije u emisiji koja se zvala „Slikom na sliku“ što je pandam Kad ćeš naučit? današnjoj emisiji „Otvoreno“ kazao sam: „Europa nije svjesna islamskog fundamentalizma koji joj prijeti“. Danas kada znamo što se sve događa od Madrida, Londona New Yorka, jasno je kao dan da sam čovjek koji misli bar 20. godina prije drugih.“

Do sada je objavio:
S onu stranu, Ceres, Zagreb, 1997.
Općina Žepče ili ključ za funkcioniranje Federacije BiH, Ceres, Zagreb 2000.
Upravljanje krizom, OSVIT 3-4, Mostar, 2004.
BiH – bijeda nerazumijevanja nerazumijevanje bijede, HKD Napredak, Vitez 2004.
Na izvoru strasti, HKD HUM, Mostar, Mostar, 2005.
Mudžahedinova žena, Ogranak Matice hrvatske Split, Split, 2007.
Kad ćeš naučit?, DHK HB, Mostar 2009.
Majstor iluzija, vlastita naklada, Žepče, 2010.
Rafaelo, DHK HB, Mostar, 2012.
Potom je sve utihnulo, HKD Napredak, Vitez 2014.
Lijepa Naša – Draga Naša, HKD Napredak, Vitez 2017.

Kopirati
Drag cursor here to close