Prvi put

Predstava Ajmo na fuka gostuje u Jablanici

Kultura / Flash | 27. 06. 2017. u 12:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu, 28. 6. od 20 sati će, u kino-sali u Jablanici, po prvi put biti odigrana predstava Ajmo na fuka, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava "Ajmo na fuka" je antiratna predstava, odnosno, kako autor i reditelj Dragan Komadina kaže, "indiskretna posveta cijeloj jednoj generaciji mladih ljudi gurnutih u rat". Glumci su Saša Oručević i Robert Pehar, a predstava je do sada uspješno gostovala u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Trebinju, Livnu, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Pragu, Brnu i ostalim gradovima. Ovo je prvi put da Ajmo na fuka gostuje u Jablanici, a bit će odgirana zahvaljujući podršci projekta PRO-Budućnost.

Navedena predstava je, inače, prva ikad koprodukcija HNK Mostar i NP Mostar.

PRO-Budućnost je četvorogodišnji projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čiji je cilj izgradnja pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, a koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt implementira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close