Gorica - Livno

Predavanje o životu i djelu fra Srećka Perića

Fra Srećko je rođen u Crnom Lugu kod Livna 1896. Obrazovao se u Livnu, Visokom i Sarajevu, a za svećenika je zaređen 1920.
Kultura / Flash | 28. 06. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno Josip Gelo održa je predavanje o životu i djelu fra Srećka Perića. 

Fra Srećko je rođen u Crnom Lugu kod Livna 1896. Obrazovao se u Livnu, Visokom i Sarajevu, a za svećenika je zaređen 1920. Na kolegiju Sv. Ante u Rimu doktorirao je 1922. tezom Kontorverze između Grka i Latina u čistilištu na Ferarsko-Firentinskom saboru. 

Bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, kapelan na Plehanu, meštar novaka, ravnatelj Trećeg reda, član uredništva Glasnika svetog Ante. 

Pokretač je i jedno vrijeme izdavač Kalendara sv. Ante, bio je župnik u Nišu, Ljubunčiću, Livnu i Tuzli. 

Za boravka u Livnu fra Srećko se borio za zaštitu Srba no nepravedno je optuživan za ratne zločine nad njima. Iz tih je razloga bio prisiljen 1942. godine napustiti Livno i odlazi u Tuzlu odakle pred progonom komunista 1944. bježi u Posavinu, a preko europskih zemalja u Venezuelu gdje je stigao 1949. godine, kazao je Gelo. 

U Venezueli je pastoralno i karitativno djelovao do kraja života kao župnik u mjestima: Capaya, Caucaguai i Quebrando Arriba. 

Fra Srećko je preminuo 1978. u Caracasu, a kroz čitavo vrijeme egzila održavao je vezu s Provincijom Bosnom Srebrenom i rodnim krajem preko fratara Anđela Kaića, Jakova Kuprešanina i Borisa Baruna s kojima se redovito dopisivao pod tuđim imenima. 

Sinoćnje predavanje glazbenim točkama upotpunili su učenici livanjske osnovne glazbene škole (Franjo Serafin Vilhar) pod vodstvom Marija Perkovića, profesora harmonike. 

Kopirati
Drag cursor here to close