Sarajevo

Pravoslavni vjernici zapalili badnjak ususret Božiću

Kultura / Flash | 06. 01. 2017. u 17:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni vjernici večeras su zapalili badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu i time obilježili početak proslave Badnje večeri, ali i najavili dolazak kršćanskog praznika Božića.

Službu bdijenja u crkvi predvodio je sarajevski paroh Vanja Jovanović, nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka, u čemu su pomogli brojni vjernici koji su na ovaj način spremno dočekuju sutrašnji Božić.

Vladimir Zelenović iz Sarajeva je za Anadoliju kazao da je ovo za njega veliki praznik koji obilježava na poseban način.

"Ovo je za nas pravoslavne vjernike veliki praznik, Badnji dan i Božić. Proslavljamo ove praznike kako se može i u skladu sa datim mogućnostima. Ne nešto pretjerano. Svim prijateljima, rodbini, susjedima i svim ljudima čestitam Badnji dan i Božić", rekao je Zelenović.

Istaknuo je također kako su praznici dobra prilika da posjete rodbinu i prijatelje i da zajedno uživaju u ugodnoj i blaženoj prazničnoj atmosferi. Vesna Jovanović, porijeklom iz Sarajeva, istaknula je da predstojeći praznici znače nadu i spasenje za sve ljude.

"Ovo nam predstavlja rođenje Krista Spasitelja koji je došao na svijet da spase nas sve ljude. Ovo je prilika da se sastajemo sa rođacima i prijateljima, i svim ljudima dobre volje. Poruka je da vjerujete, nadate se i spasenje neminovno dolazi", rekla je Jovanović.

Vjernici koji su prisustvovali službi i paljenju badnjaka ujedno su imali priliku pogledati i brojne proizvode koji se nude na obližnjem bazaru.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Kristos rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Krista.

Kopirati
Drag cursor here to close