Priprava u tijeku

Pravoslavni vjernici u Čapljini tradicionalno proslavljaju Božić

Kultura / Flash | 04. 01. 2016. u 08:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravoslavni vjernici proslavit će u četvrtak, 7. siječnja, Božić, blagdan Kristovog rođenja. Za ovaj blagdan priprema se veliki broj pravoslavnih vjernika širom Hercegovine, a svečano će biti i u Čapljini.

Već tradicionalno, u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čapljini bit će na Badnju večer služena sveta liturgija na kojoj će se okupiti veliki broj vjernika.

''Blagdan rođenja Kristovog obilježit ćemo u Čapljini kroz nekoliko događaja, a prvi će biti na Badnje jutro, u srijedu, službom u crkvi Vaznesenja Kristovog u Prebilovcima. Potom navečer, u 23.30 sati, slijedi okupljanje pred Sabornim hramom u Čapljini, gdje ćemo paljenjem badnjaka, vatrometom i služenjem svete liturgije svečano dočekati rođenje Kristovo'', ističe za Bljesak.info paroh čapljinski Marko Gojačić.

Prošle godine na služenju svete liturgije okupio se veliki broj vjernika, pa Gojačić očekuje da će tako biti i ove godine.

''Prošle godine u Sabornom hramu Božić je dočekalo više od 200 vjernika, a očekujemo da će se veliki broj njih okupiti i ove godine. Također, veliki broj njih doći će i iz drugih parohija, ne samo iz čapljinske, tako da ćemo u zajedništvu dočekati ovaj veliki blagdan'', ističe Gojačić.

Dodaje kako je Božić jedan obiteljski praznik te kako je to prilika za svaku obitelji da se okupi i bude zajedno, da u ljubavi i smirenju uz druženje dočekaju ovaj veliki praznik.

''Ljudi se okupljaju u miru i zajedništvu, druženju i radosti te uz bogatu slavsku trpezu slave rođenje Kristovo. Jedan od zanimljivijih tradicijskih događaja je svakako paljenje badnjaka ispred crkve, koji će i ove godine biti upriličen ovdje u Čapljini'', dodaje Gojačić.

Svim pravoslavnim vjernicima u Čapljini, Hercegovini i svijetu, Gojačić je poželio čestit i blagoslovljen Božić.

''Ovim putem, kao paroh čapljinski, ispred crkvene općine Čapljina svim pravoslavnim vjernicima sa ove parohije želim da božićne praznike i Kristovo rođenje doćekaju u miru i ljubavi, uz tradicionalnu čestitku - mir Božji, Hristos se rodi. Vaistinu se rodi'', zaključuje razgovor za Bljesak.info paroh Čapljinski Marko Gojačić.

Kopirati
Drag cursor here to close