relikvija

'Pravi mit': Slovenci u SAD-u otkrili rukopise Prešernovih pjesama

Kultura / Flash | 07. 07. 2016. u 14:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski povjesničari književnosti oduševljeni su otkrićem dvaju originalnih manuskripata pjesnika Franceta Prešerna, starih više od 150 godina, a otkriveni su gdje ih se najmanje moglo očekivati - U SAD-u.

Za Slovence je pjesnik France Prešern, čiji stihovi su iskorišteni za tekst državne himne, najveći umjetnik slovenskog jezika u povijesti i "pravi mit", a svaki njegov rukopis prava relikvija, izjavio je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani Miran Hladnik, predstavljajući otkriće dviju pjesama pisanih Prešernovom rukom.

Dvije inačice Prešernovih pjesama "Doktor" i "Oproštaj od mladosti" pronašao je u ostavštini jednog Slovenca koji je prije punog stoljeća emigrirao u SAD, ljubitelja književnosti Evgena Favettija, lektor slovenskog jezika u Clevelandu Luka Zibelnik, te ih uz pomoć slovenskog konzulata u tom gradu prenio u domovinu, u državni arhiv, kao donaciju Favettijevih nasljednika.

Zanimljivo je da je jednu od dviju pjesama, kako se vidi iz manuskripta, Prešern napisao tzv. bohorčicom, ortografijom kojom su se neki slovenski pisci služili prije reforme u 19. stoljećuu, kad su preuzeli Gajev pravopis i počeli pisati gajicom.

Da su manuskripti originalni i da ih je Prešern napisao između 1830. i 1833. godine slovenski su stručnjaci za stare rukopise potvrdili takozvanom spektralnom analizom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close