Nije šala

Poziv umjetnicima: Mostar se priprema za europsku prijestolnicu kulture

Kultura / Flash | 06. 05. 2017. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokrenuta je inicijativa za kandidaturu Mostara za europsku prijestolnicu kulture, potvrđeno je pozivom upućenom iz Ureda Gradonačelnika mostarskim umjetnicima.

Naime, u pozivu Ljube Bešlića, u kojem se ne konkretizira na koju godinu se misli, navodi se kako Grad o ovoj inicijativi želi razgovarati ''sa svim relevantnim osobama iz oblasti kulture, pojedincima, udrugama, ustanovama kao i onima koji aktivno prate kulturni život u gradu''.

Povodom toga bit će organiziran Forum - Mostar europska prijestolnica kulture u ponedjeljak 15. svibnja s početkom u 10:30 sati u Maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Kako je navedeno, u okviru Foruma predviđena je kratka prezentacija projekta europske prijestolnice kulture te rasprava o njoj.

Inače, ideja o kandidaturi predstavljena u Mostaru u lipnju prošle godine na prezentaciji projekta "Europska prijestolnica kulture: Šansa za strateški razvoj kulture u BiH“.

Tada je rečeno kako se gradovi iz BiH, budući da su propustili priliku kandidirati se za titulu Europska prijestolnica kulture 2021. godine, imaju priliku to učiniti za 2024., 2027., 2030. i 2033. godinu.

Naglašeno je kako grad koji se kandidira treba ispuniti niz uvjeta, no da je ključni uvjet donošenje kulturne strategije, odnosno dokumenta koji će pokazati da gradske vlasti kulturu smatraju zaista značajnim sektorom koji se treba dugoročno planirati.

Tada je pročelnik ureda za društvene djelatnosti Mostara Božo Ćorić rekao kako je Mostar zainteresiran za ovoj projekt te je tada najavio kako bi ove godine trebao biti raspisan natječaj te da grad Mostar, ''osim kulturno-povijesnih objekata ima jako puno prednosti''.

Kopirati
Drag cursor here to close