Italija

Povijest 'papinske tiranije' sustigla Papu

Kultura / Flash | 02. 04. 2017. u 16:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnja stvar koju je papa Franjo očekivao tijekom posjeta talijanskome gradu Carpiju nedaleko od Bologne u nedjelju vjerojatno je bila velika, 136 godina stara kamena ploča postavljena u čast žrvama 'papinske tiranije'.

Papa se provezao pokraj ploče dok je stajao u otvorenom papamobilu nakon mise održane na glavnome gradskom trgu. Franjo je održao misu u gradu što ga je 2012. teško pogodio i razorio potres. 

Mramorna ploča veličine metar s dva metra, postavljena je 1881. na fasadi zgrade u središtu Carpija. Riječ je o spomeniku podignutom u čast ujedinjenja Italije 1870., na kojoj stoji da je upravo ujedinjenje 'oslobodilo ljudsku misao od papinske tiranije'. 

Papamobil je gradom vozio vrlo sporo kako bi se Papa mogao pozdraviti s vjernicima i ne zna se je li uspio pročitati riječi uklesane na ploči. 

Do 1870. Italiju su činile kraljevine, vojvodstva, gradovi-države, republike i snažna Papinska Država koja je postojala od 756. do 1870. kada je nastupilo ujedinjenje Italije.

Te je godine Giuseppe Garibaldi vojno porazio snage Papinske Države, srušio papinsku vlast i integrirao državu u Kraljevinu Italiju. Jedini njezin današnji ostatak je suverena Država Vatikanskog Grada. 

Carpi je pripadao vojvodstvu od Modene koje se priklonilo snagama za ujedinjenje Italije i protiv Pape, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close