Na dnu jezera...

Potopljena Hercegovina

Kultura / Flash | 24. 02. 2012. u 12:23 V.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stare razglednice Hercegovine koje prikazuju slučajan trenutak života nekog grada prikazuju davno umrle ljude, danas neprepoznatljive ulice, ali i mjesta koja više ne postoje.

Postoje i danas primjerice Ostrožac, Čelebići ili Orahovica, mjesta poznata svima onima koji su putovali prema Sarajevu, ali njihovi originalni lokaliteti su davno izgubljeni.

I u današnjoj stručnoj literaturi o vinogradarstvu se spominje jablaničko vinogorje. Tog vinogorja više nema, niti postoje klimatski uvjeti potrebni za njegovo postojanje.

Razlog ovome se pronalazi u '50-im godinama XX. stoljeća i izgradnji hidroenergetskog postrojenja u Jablanici koje uključuje i golemo akumulacijsko jezero od Konjica do Ustirame.

Formiranjem jezera je potopljena plodna dolina Neretve, potapajući usput i gradić Ostrožac, te brojna okolna sela. Njihovi stanovnici su se uglavnom naselili na obale tog novog jezera izgradivši naselja koja samo imenom podsjećaju na nekadašnja.

Dokaz o izvanrednim uvjetima za život na području između Jablanice i Konjica daju ostaci iz antičkih, srednjovjekovnih i modernih vremena. Neki od njih su vidljivi za niskog vodostaja ili pri redovnom pražnjenju jezera zbog održavanja hidroenergetskih postrojenja.

Ostaci četiri antičke vile, preko stotinu stećaka, mostovi iz otomanskog razdoblja, ali i kuće i vjerski objekti novovjekih stanovnika toga kraja govore kako je ovaj kraj bio svojevrsna oaza među nepristupačnim hercegovačkim planinama.

Isto se može reći i za dolinu rijeke Rame koja je potopljena krajem '60-ih godina XX. stoljeća. Stanovnici toga kraja i njihovi potomci su nedavno mogli i obići nekadašnje kuće, voćnjake i groblja prije nego što voda opet prekrije nekadašnje vrelo života.

Vinova loza možda i najbolje govori o promjenama koje su uslijedile nakon nastanka Jablaničkog i Ramskog jezera. Tu nije u pitanju samo potapanje zemljišta, već i drastične mikroklimatske promjene koje su uslijedile i onemogućile uzgoj ove kulture.

Pri niskom vodostaju jezera u dolini Neretve, promatrač neće uočiti samo nekadašnji tok rijeke koja je meandrirala dolinama. Nizvodno od Jablanice potopljen je i kanjon čije dubine skrivaju nekadašnje ceste, pruge, mostove i tunele.

Potopljena su i brojna snažna vrela poput Komadinovog vrela i Mliništaka, te dijelovi tokova Neretvice, Idbarčice i Glogošnice.

Na starim fotografijama doline Neretve i Rame, pogledajte kako su nekada izgledali ovi krajevi.

Kopirati
Drag cursor here to close