Jedanaesti NAFF

Posljednja natjecateljska noć – noć dobre animacije

Kultura / Flash | 30. 06. 2016. u 12:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedanaesti NAFF polakom, ali sigurno ulazi u svoju završnicu. Simbolično, sinoć je prikazano zadnjih jedanaest filmova iz natjecateljske konkurencije, čime je krug od 55 filmova koje se bore za jednu od osam nagrada Festivala zaokružen.

Jučerašnju filmsku priču u Neumu, mogli bismo nazvati i noći izvrsne animacije,što je oduševilo punu ljetnu terasu hotela Sunce, ali i otežalo izbor stručnom žiriju pred kojim je najteža odluka Festivala.

Iako se prikazao među zadnjima, ovdje posebno ističemo film hrvatskog animatora i autora mladog Siniše Mataića koji je likom i djelom sudjelovao na ovogodišnjem neumskom Festivalu animacije. Njegov film „Penjači“ temelji se na istinitom događaju iz autorova života o nezgodi pri uspinjanju na liticu Nacionalnog parka Paklenica. Osim što filmom promovira ljepote Hrvatske, Mataić odličnim crtežom dočarava kako nevolja ponekad zna zbližiti potpuno suprotne osobnosti.

Kako smo se već uvjerili, na NAFF je pristiglo i nekoliko društveno angažiranih filmova sa snažnom porukom. Tako španjolski „Sjever“ na izuzetno dirljiv način problematizira pitanje izbjeglica s čijim se tužnim sudbinama suočava današnja Europa. Istovremeno, dodiruje i temu otuđenosti koja čini da ljudi prestaju biti sposobni suosjećati,a time i pomoći.

Bjelorusi su poput svojih susjeda Rusa filmom „Proljeće u jeseni“ ponudili toplu i bajkovitu ljudsku priču o ljubavi sestre prema bolesnom bratu; Francuzi su se poigrali Poirota u ulozi mačka Mycrofta po kojemu se i naziva sinoćnji film. „Mycroft“ istražuje ubojstvo svog gazde dajući nam naslutiti da je upravo on ubojica.

Nakon nešto težih priča, britanski „ Aromantični čaj“ svojom upečatljivom likovnošću opustio je gledateljstvo,dok je kanadski glazbeni film, u najmanju ruku, sve natjerao barem na cupkanje ispod stola. Raspoloženi i raspjevani dinosauri definitivno su prodrmali neumsku publiku.

Festivalska ekipa na jučerašnje projekcije stigla je prilično preplanula. Razlog tome je, svima omiljeni, izlet brodom neumskim zaljevom. Osim uživanja na povjetarcu, ukusnog ručka organiziranog samo za njih na plovećem restoranu, naffovci su se i okupali, a kako doznajemo, bilo je tu i zanimljivih skokova na glavu u morske dubine.

Dokaz da NAFF nikad nije bio samo Festival animacije iako je animacija centar oko kojega se svi okupljaju. NAFF je i Festival druženja,dobre zabave, festival koji utvrđuje stara i sklapa nova prijateljstava. Festival čija priča oduševi svakoga tko u nju zaviri.

Kopirati
Drag cursor here to close