Konjic

Posjetili smo Mulićev rekord: Muzej u kojemu je duša utkana u drvo

Kultura / Flash | 04. 06. 2016. u 09:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kroz muzej drvorezbarstva Mulićev rekord, koji se nalazi u Konjicu, prošlo je više od milijun turista iz cijelog svijeta.

Muzej je utemeljen 1953. godine i bio je prvi muzej drvorezbarstva u Europi.

''Muzej svake godine posjeti od deset do 15 tisuća ljudi. Posjetitelji muzeja su iz raznih krajeva svijeta, a u muzeju uče o životu i o obitelji'', rekao je za Bljesak.info Sejfudin Vila vlasnik tvrtke i muzeja drvorezbarstva Mulićev rekord iz Konjica.

Puno eksponata, malo prostora

Muzej je u ožujku 2006. godine proglašen Nacionalnim spomenikom BiH, a u njemu je moguće vidjeti unikatne sećije, škrabije, stolove, peškune, stolice, ugaone vitrine za knjige, vitrine, škrinje-sehare i mnoge druge predmete.

''Muzej ima nekoliko tisuća eksponata. Imamo više eksponata nego što sam izložio, ali mi nedostaje prostora'', rekao je Vila.

Vila je rekao kako iz vlastitih sredstava financira muzej, ali dodaje kako ne naplaćuje ulaz u muzej.

Slobodan ulaz

''Mi ulaz u muzej ne naplaćujemo. Ja smatram uvredom kad nas netko savjetuje da ulaz naplaćujemo jednu marku. Kako da uzmem za ulaznicu marku, kad ja kod ljudi koji dođu vidjeti muzej plaćam pet eura zahod na autoputu. Neću da me netko ponižava, neću ni tu marku'', rekao je Vila.

Vila smatra da bi UNESCO puno dobilo ako na svoju listu nematerijalne baštine uvrsti konjičko drvorezbarstvo.

''Uvrštavanje konjičkog drvorezbarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine bilo bi stavljanje krune za dosadašnji rad. Mi kao dosad vrlo bismo malo dobili, a UNESCO bi izgubio ako mi ne bi ušli u tu priču'', rekao je Vila.

Kopirati
Drag cursor here to close