Građevina starija za 20 godina

Poplava u Veneciji oštetila baziliku sv. Marka

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo tisuću godina njezine povijesti
Kultura / Flash | 30. 10. 2018. u 22:48 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poplava  koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila baziliku sv. Marka što je glavni kustos slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, prenosi agencija ANSA.   

"U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena", rekao je glavni kustos bazilike sv. Marka, Carlo Alberto Tesserin.

Video: Poplava u Veneciji

Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s razinom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mramor, stupove i brončana vrata, piše agencija dpa.

Od početka milenija ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo tisuću  godina njezine povijesti, piše ANSA.

Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sustav aštite od poplava, rekao je Tesserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od "acque alte" do 110 centimetara.

U ponedjeljak je nivo vode dosegnula 156 cm, a mjerenje se obavljaju u odnosu na referentnu nultu točku blizu južnog ulaza u Veliki kanal.  

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španjolskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palači Zaguri, gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba "Od Kandinskog do Botera".

 

Kopirati
Drag cursor here to close