Dizdarovi

Pjesnička sapunica: Tužba i klevete zbog Kamenog spavača

Kultura / Flash | 05. 04. 2017. u 06:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom nedavnih medijskih istupa Maje Dizdara, jednog od nasljednika autorskih prava Maka Dizdara s manjinskim udjelom, Fondacija "Mak Dizdar" objavila je dio pisma Emira Hasića, punomoćnika Fondacije, a koje je upućeno pravnim zastupnicima Maje Dizdara.

Kako prenosi Faktor, naglasili su da je izdavanje autentičnog i definitivnog izdanja ''Kamenog spavača'' nekomercijalni projekt koji ne bi mogao uspjeti bez entuzijazma i požrtvovnosti tima okupljenog oko ovog izdavačkog pothvata.

Ovaj projekt, navode, dobio je podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Kabineta potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, dok je Fondacija ''Mak Dizdar'' najveći dio troškova pokrila vlastitim sredstvima.

"U dopisu se između ostalog bavite i pravnim statusom i organizacijom Fondacije te vas u tom smislu podsjećamo da je Fondacija pravno lice organizirana u skladu s pozitivnim zakonskim propisima uz suglasnost nadležnih državnih organa te da kao takva djeluje i egzistira duži niz godina, poštujući pozitivne zakonske propise i vlastita opća akta, te vas najljubaznije molimo da rad Fondacije kao i njezinu registraciju i eventualnu kontrolu rada prepustite nadležnim državnim organima koji su jedini ovlašteni za isti'', navodi se u pismu koje su iz Fondacije uputili pravnim zastupnicima Maje Dizdara.

''U vezi s aktivnostima oko izdavanja djela Maka Dizdara od strane Fondacije Mak Dizdar, a koje u svom dopisu 'problematizirate' obavještavamo Vas da su iste u cijelosti usklađene sa zakonskim propisima, a na osnovu Ugovora s nositeljima autorskih prava na istim. U tom smislu i Vašem klijentu je ponuđen Ugovor od strane Fondacije kao jednom od nasljednika, s manjinskim udjelom, uplaćen mu je ugovoreni honorar, kojeg je odbio primiti, a koji će biti deponiran u sudski depozit. Također sa žaljenjem konstatiramo da je od strane Vašeg klijenta, a povodom aktivnosti Fondacije uslijedila prava 'lavina optužbi' usmjerena prema Fondaciji, ali i ostalim nasljednicima imovine Maka Dizdara, koja se manifestira u diskreditaciji Fondacije kod značajnih kulturnih institucija i partnera iste u ovom projektu kao što su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društvo pisaca BiH i druge te diskreditacije Fondacije kod donatora, a što je nanijelo nemjerljivu štetu Fondaciji i nasljednicima Maka Dizdara. Majo Dizdar se međutim ne zaustavlja ni na ovim radnjama već i dalje nastavlja diskreditaciju Fondacije objavljivanjem pisama na društvenim mrežama koja vrve uvredama i klevetama, te neistinama na račun Fondacije'', navodi se.

Dodaje se kako će Fondacija Mak Dizdar protiv Maje Dizdara podnijeti tužbu za naknadu štete zbog klevete.

''U tom smislu Vas molimo da svom klijentu skrenete pažnju na ovu činjenicu kao i činjenicu da u 'civiliziranim društvima' kakvo je i Bosna i Hercegovina svim građanima je zajamčeno pravo na 'slobodan pristup sudu' gdje sve nesporazume sa suprotnom stranom mogu riješiti u skladu sa zakonom. Ako sa strane Vašeg klijenta postoji spremnost za postizanje eventualnog sporazuma s Fondacijom i ostalim nasljednicima oko izdavanja djela Maka Dizdara spremni smo za razgovore, a ako takva volja ne postoji, molimo da Vaš klijent prestane s aktivnostima i radnjama koje imaju za cilj klevetanje Fondacije Mak Dizdar, a da svoje interese zaštitite putem nadležnih sudova", navodi se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close