osvrt na fojnicu

Pjesnici pod lipom: Sjajan uspjeh HKPD "Rodoljub" i "Fojničke škrinje"

Kultura / Flash | 03. 07. 2017. u 22:11 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lipa je za stare Slavene bila sveto drvo, najsvetije odmah iza hrasta, kojeg su najviše štovali. Vjerovalo se kako grom ne udara u lipu pa su uvijek sadili lipe u svojim naseljima, a pod krovove su zaticali grančicu lipe, kako bi ih zaštitila od požara, groma i zla uroka.

Narodna mudrost na tom tragu kaže: 'Cvjetokitna lipo, tebe u svoj srdi, niti Perun žarkom strijelom ne nagrdi!'

Slaveni su vjerovali kako u stablima stanuju božanstva pa je tako lipa bila stan božici Vidi, zaštitnici bračne sloge.

Nikad nećemo saznati je li raskošna, tajanstvena i nadasve snažna lipa zaštitila Franjevački samostan u Fojnici od pogibelji, svih proteklih stoljeća, ali ostat će zabilježeno kako su prvi poetski susreti „Pjesnici pod lipom“ 1. srpnja 2017. održani upravo pod tim veličanstvenim drvetom.

Ostat će zabilježeno ponajprije u srcima nas učesnika, a onda i u nekoliko novinskih članaka - nadali smo se kako će ih biti puno više.

Pjesnikinja Suzana Lovrić, HKPD "Rodoljub" i "Fojnička škrinja", učinili su sve da ova večer uspije i da se začuje poezija pjesnika svih generacija, od Skopja do Zagreba.

Ništa manje zaslužni nisu domaćini večeri, Franjevački samostan i kustos njegova muzeja fra Janko Ljubos.

Bariton Siniša Markanović odličnim glazbenim nastupom podigao je čitavu manifestaciju na još višu razinu. Korepetitora Damira Dajića pritom nikako ne smijemo zaboraviti.

Nastupili su pjesnici: Slavica Gadžova-Sviderska, Seida Beganović (Makedonija), Ivan Kramar, Stanko Krnjić, Tin Lemac (Hrvatska), Ljiljana Crnić, Zoran Bognar (Srbija), Miloš Popović (Crna Gora), Milo Jukić, Venesa Božić, Suzana Lovrić, Ernad Osmić, Enesa Mahmić, Šima Majić, Razija Buharalija, Miljenko Buhač, Emina Osmić-Hajdarević, Nermina Omerbegović (BiH).

Izišla je i prva zajednička zbirka svih autora, naslovljena "Pjesnici pod lipom".

Odmah se stekao dojam da je ova manifestacija jednostavno predodređena na uspjeh. Svjedoči o tome i niz pohvala i poruka podrške putem društvenih mreža, tako da mnogi pjesnici od formata najavljuju svoj dolazak, a domaćin će im zasigurno uputiti poziv.

Izniman je ovo umjetnički uspjeh za Fojnicu, pod uvjetom da je ovaj prelijepi gradić već toga svjestan.

A pjesnici, kao pjesnici - nepredvidljivi i pomalo razuzdani, inspirirani i poetski raspjevani, na koncu su završili uz vatru u kaminu domaćice Suzane Lovrić, ogrnuti jaknama i dekama, usred ljeta, 1. srpnja 2017. godine.

Upravo kad pomisliš kako je ovaj zbunjeni i pomalo nesretni svijet oko nas zaboravio na pjesnike, oni se pojave 'niotkud' i kažu - poezija je još živa. I to kakva poezija!

" Ako je ovo bila igra, uživala sam u njoj i jako bih volila da se češće ovako igramo .. Naklon za sve vas. Naklon poseban za Suzanu. Neću ponavljati ovo što ste već napisali. Divno je bilo igrati se sa ovakvom djecom. Vratila san se doma puno bogatija nego što sam otišla. Duša mi je puna sriće. Hvala vam. Do nekog novog cvrkutanja pozdrav iz Beograda", poručila je jedna od učesnica manifestacije, pjesnikinja Ljiljana Crnić.

Kopirati
Drag cursor here to close